Гражданите могат онлайн да следят хода на цените, каза пред Радио София председателят на ДКСБТ Владимир Иванов. Той обобщи данните към настоящия момент.

"Имаме нормални движения на пазара. Имаме движение на захарта, като започнем от 20 май от ниво 1,81 лв. към момента е 1,95 лв. Абсолютно нормално движение. Интересното тук е, че имаме повишение на вътрешния пазар на средната цена и същевременно спадане на цената на захарта на външния пазар. Фасулът тръгва от ниво 4,35 лв., към момента е пак 4,35 лв., като е минал през нива 4,44 лв. Оризът – и тук не можем да кажем, че има ясно изразена тенденция. Тръгваме от 3,38 лв., отиваме на 3,35 лв. към днешна дата. Има нормално циклично движение на цената. Брашното – тръгва от 1,54 лв. на 20 май, към момента е 1,55 лв. – нормални търговски взаимодействия“, обясни Иванов.
По думите му, при цената на олиото има установен ръст на нарастване от 3,15 лв. от 20 май към 3,30 лв. в момента. Цената на олиото в световен мащаб е стабилна, уточни той, което означава, че няма тенденция от нарастване на цената, но стабилизирането на пазара ще стане след като се появи новата реколта от слънчоглед. Цената на яйцата остава стабилна, посочи Владимир Иванов.
"При цената на кашкавала имаме тенденция за спад през последните 30 дни. На 20 май от 18,60 лв. към момента е 18,44 лв. Цената на сиреното запазва равнището си – от 11,40 лв. на 11,39 лв. Маслото – от 3,17 лв. към момента е 3,09 лв. По отношение на киселото мляко имаме определено подчертана тенденция към спад от 1,43 на 20 май към 1,35 лв. към момента", посочи Владимир Иванов.
Той добави, че при свинското месо има ясен спад на цената, макар и с малко. Това е и продуктът, който за последните 5 години показва стабилна цена, заради голямото производство в Европа на свинско месо.
Държавната комисия по стоковите борси и тържищата следи 27 хранителни продукта от първа необходимост, каза Владимир Иванов и добави, че цените на услугите за последните три години са далеч по-голям бич за потребителската ни кошница, отколкото цените на храните.
Подробности можете да чуете в звуковия файл.

След проведени срещи с екипа на Michelin Guid - най-авторитетната световна система за гастрономически оценки, София официално получи възможност да бъде подложена на кулинарен одит. Това е ключовата първа фаза в процеса за потенциално включване в селекцията на Michelin, съобщават от пресцентъра на Столичната община. Процесът се реализира от Столична..
През деня ще духа слаб до умерен вятър от запад-северозапад. Минималните температури ще бъдат между минус 2° и 3°, в източните райони до 5°-6°, в София – около минус 1°, съоббщават от Националния институт по етеорология и хидрология. В по-голямата част от страната ще бъде слънчево, на места в равнинните райони преди обяд видимостта ще е намалена...
За пръв път чуждестранно китарно дуо се продуцира и издава от българска компания, известна предимно като концертен промоутър. Явор Ганчев е име, което свързваме както с основания преди над 35 години и съществуващ до днес музикален магазин "Дюкян Меломан", така и с концертите от началото на века, неслучайно събрани под името " Джаzz+ ": "Едното начало..
Емил Коралов представя поредното 14-о издание на Фестивала Di Vino Taste: "Очевидно фестивалът е устойчив, българската винена индустрия се развива на все по-високо ниво. Освен този, правим и други фестивали, за да става българското вино по-видимо. Ще бъдат представени всички региони. Бялото вино е класифицирано като елегантно, а районът на..
Салон на музите - няма как да не свързваме фестивала със Светлана Иванова. Пианистка и певица. Завършила в София, после учила във Виена. Живяла в ЮАР и Австрия. Сега е наш гост, който представя предстоящия им спектакъл: "Започваме с "Носорог в банята" от сборника разкази "Ръчен багаж" на журналиста Георги Милков, другата муза е небесната с Росен..
Къде е била ул. "Търговска" - наследник на старата софийска голяма чаршия? Слушаме спомените на Тодор Влайков от влизането му в София. Поглеждаме и книгата "София през вековете" на Александра Монеджикова - особено за софийския безистен. Още за участта за стария "Чохаджийски хан" в спомените на Феликс Каниц и Евлия Челеби. Георги Каназирски-Верин..
Георги Белстойнев, освен самоковски художник, е първият уредник на музея на Димчо Дебелянов в Копривщица. С помощта на уредника на самоковския музей Любомир Николов. Слушаме Елена Белстойнова, дъщеря на художника: "Историята започва от белия (хубавия) Стойне, шивач. Бяга от Самоков в Панагюрище, може би е изработвал дрехите на Бенковски. Синът му..