Programi i ditës
Madhësia e tekstit
Radioja Kombëtare Bullgare © 2023 Të gjitha të drejtat janë të rezervuara

Shën Gjergji - shenjtori që fiton dhe frymëzon me besimin e tij

Foto: arkiv

Pas festave të mrekullueshme pranverore të krishtera Dita e Llazarit, e Diela e Luleve dhe Ngjallja e Krishtit, është radha e ditës së Shën Gjergjit, kur kisha përkujton ditën e një prej martirëve të saj të parë. Gjergji i ri hyri në ushtri, ku u tregua një ushtar i mirë dhe shpejt u ngrit në hierarkinë ushtarake në rangun e strategut të perandorit Dioklecian. Në vitin 303 sundimtari nxori një dekret për të persekutuar të krishterët në të gjithë Perandorinë Romake dhe Gjergji u urdhërua të merrte pjesë në persekutime. Në vend që të zbatojë urdhrin, luftëtari trim tregon se është i krishterë dhe kritikon vendimin e perandorit. Shumë të rënda kanë qenë vuajtjet, në emër të besimit të krishterë, të cilat përjetoi Martiri i Madh Shën Gjergji, të cilat për të krishterët e sotëm janë të paimagjinuaeshme. Gjatë torturave, ai mbijetonte mrekullisht, gjë që bëri shumë njerëz të besonin në Krisht dhe të tjerë shpallën publikisht pa frikë se ishin të krishterë. Duke ndjekur shembullin e Shpëtimtarit që mundi vdekjen dhe vuajtjet, Shën Gjergji pranoi martirizimin në emër të Shpëtimit. Për të thyer besimin e tij, ata e bënë të ringjallte një të vdekur të varrosur prej kohësh dhe shenjtori arriti ta kthejë në jetë të vdekurin me lutjet e tij. Kur panë ringjalljen, të pranishmit besuan dhe iu drejtuan Zotit, por u vranë menjëherë, ndërsa Gjergji vazhdoi të bënte mrekulli dhe të ndriçonte njerëzit përreth tij me besimin e tij. Më në fund iu shfaq vetë Krishti dhe, duke e ngushëlluar, i vuri një kurorë në kokë, duke i premtuar se do të mbretëronte me të në Mbretërinë e Qiellit.

Thuhet se Shën Gjergji u vra më 23 prill. Kjo datë kremtohej nga Kisha Ortodokse në Bullgari deri në vitin 1916, por me ardhjen e kalendarit Gregorian, ajo u zhvendos në 6 maj.

Përgatiti në shqip: Kostandina Bello

Më shumë nga rubrika

115 vjet nga lindja e kompozitorit bullgar Marin Goleminov

Më 28 shtator mbushen 115 vjet nga lindja e Marin Goleminov – një prej kompozitorëve më të rëndësishëm bullgarë. Akademiku MarinGoleminov lindi në qytetin Kjustendill në vitin 1908. Arsimin  muzikor e mbaroi në Paris, ku studioi..

botuar më 23-09-28 3.15.MD

115 vjet Bullgaria e Pavarur

Më 22 shtator të vitit 1908, tri dekada pas Luftës Ruso-Turke të viteve 1877-1878, e cila e çliroi vendin tonë, Bullgaria shpalli Pavarësinë e saj nga Perandoria Osmane. Kështu, Pavarësia e ëndërruar nga bullgarët nuk u realizua menjëherë, sepse..

botuar më 23-09-22 7.05.PD

Më 17 shtator respektojmë dëshmoret e shenjta Sofia dhe vajzat e saj Besa, Shpresa dhe Dashuria

Më 17 shtator, Kisha Ortodokse Bullgare adhuron Martiret e Shenjta Sofia dhe vajzat e saj Besa, Shpresa dhe Dashuria. Bashkë me bijat e saj ajo jetonte në Romë. Gjatë jetës Sofia e justifikoi plotësisht emrin e saj, që do të thotë “urtësi”. Si grua dhe..

botuar më 23-09-17 6.35.PD