В Смолянска област започнаха засилени проверки при производство и търговия на храни по повод предстоящите Великденски празници, съобщава директорът на Областната дирекция по безопасност на храните д-р Сава Бозуков:
Това са козунаци, агнешко месо, яйца, включително и боядисани яйца, бои за яйца, пресни плодове и зеленчуци, зелените салати, сега които излизат.
В производствените обекти ще се наблегне на произход, срокове и условия на съхранение на използваните суровини и храни, спазване на процедурите по HACCP, наличие на технологична документация за произвежданите храни и съответствието ѝ с нормативните изисквания, правилно етекиране на храните и придружаващите документи. В търговската мрежа и заведенията за обществено хранене ще се наблегне на правилното съхранение на храните, спазване на сроковете на съхранение, правилно етекиране и наличие на документи за произход и безопасност на храните и спазване на системата за управление на безопасност на храните.
При проверката на заведения за обществено хранене, намиращи се на територията на областта, там където се предлага услугата All inclusive също ще бъдат извършвани проверки по същата схема.