Подкаст на српском
Величина текста
Бугарски национални радио © 2024 Сва права задржана

Антон Киссе: Българите в Украйна се стремят да запазят своята културна идентичност, език и традиции

Фотографија: БГНЕС

В столичен ежедневник се появи  информация, препечатана  от изданието „Голос.ua“, че българите в Украйна са поискали от президента Порошенко да им бъде предоставена териториална автономия в Одеска и Херсонска  област.  Информацията бе  разпространена също в прегледа на печата на сутрешните телевизионни блокове и в различни сайтове.

За да почерпим вода от извора, както се казва, се свързахме с Антон Киссе, председател на Асоциацията на българите в Украйна, депутат в Одеския областен съвет и заместник-председател на Съвета на националните обединения при президента на Украйна.

Аз също се запознах с информацията, че херсонските българи имат такава инициатива. Веднага се свързах с тях и се оказа, че  информацията е невярна. Такава инициатива за автономия няма. Как стоят нещата? Преди една седмица в Запорожието се проведе заседание на Съвета на българите в Украйна.  На него разглеждахме въпроса за административно–териториалната реформа  и се обединихме около мнението Болградски район  да остане административен район с център град Болград и към него да се присъединят всички села в  околността, а също и другите райони  с  преобладаващо население с български корени. Това искане отправихме и до г-н Бойко Борисов и до президента Плевнелиев  и до нашия президент г-н Порошенко.  Получихме  уверение, че господин Порошенко ще подкрепи идеята за административен район с център град Болград.

Г-н Киссе, моля внесете още малко яснота в казуса с автономията?

Ситуацията в Украйна е доста сложна и желанието за каквато й да е автономия всява напрежение, недоволство и да кажем нежелани структурни трансформации, каквито има в други държави. В една своя медийна изява нашият президент Порошенко се беше изказал за даването на автономия на кримските татари, в Крим. След това последваха коментари и не само на българите, румънците и унгарците за изменение в Конституцията на Украйна по този въпрос. Вие знаете, че аз съм в конституционната комисия, където работим по въпроса да се преразгледа правото на малките народи, които живеят в Украйна, да имат възможност да  създават национална културна автономия, за да  съхранят своя език, традиции, обичаи, и в дадения случай своята българска история. Ето затова става дума, уважаеми слушатели на моята прародина България. Тук няма друго. Ние, българите в Украйна, внимателно следим ситуацията и действаме в съответствие със законодателството и действащата Конституция на страната ни. И естествено, не може на някои народи да се дават преференции. Всички в Украйна трябва да имат равни условия, независимо от националността – заяви Антон Киссе.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!