Жителите на град Елена отбелязват празника на Еленския бут. За деликатеса е започнала процедурата по регистрация за защитено географско указание.
Местните хора се надяват вкусното мезе да превърне Елена в световна дестинация на кулинарния туризъм, казва кметът Дилян Млъзев:
Популяризиране на местните кулинарни, специфични деликатеси, Еленският бут на първо място.
Близо 1000 бута предлагат производителите за гостите на тридневния празник. Според майсторите тайната на Еленския бут е климата и качествата на месото:
С една проста солчица и на проветриво място. Сладостта на бута не го прави месото, а сланината.
Еленчани си имат своите предложения за приложението на деликатеса:
Например с боб е много вкусен.
Как се консумира ли? Без чашка винце не го консумирам.