Радио Варна - другата сцена!

IX Международен фестивал на поезията „Славянска прегръдка“

От 20 до 25 май се провежда Деветият международен фестивал на поезията „Славянска прегръдка“ с участието на 60 поети от 20 държави – Армения, Великобритания, Беларус, Башкирия, Босна и Херцеговина (Република Сръбска), България, Литва, Латвия, Македония, Молдова, Полша, Русия, Румъния, Словакия, Словения, Сърбия, Украйна, Хърватия, Черна гора, Чехия. Неуморната творческа енергия на председателката на Славянска академия – Елка Няголова – и този път е генерирала многообразна програма на различни сцени в града. 

ПРОГРАМАTA

20 май
. 15.30 ч., Зала „Варна“, Община Варна 
Кръгла маса: „Поезията и изкуството, които сближават, а не разделят човеците“ – с участието на поети от различни страни, студенти от дискусионни клубове, академични преподаватели, дипломати, общественици.

. 18.00 ч,. Пленарна зала, Община Варна
Тържествено откриване на фестивала. Представяне на участниците.

21 май
. 11.00 ч., Концертно студио, Радио Варна
Театър в джоб: „Тринадесетият стол“ – творчески портрет на поетесата и звездата на руското кино Наталия Воробьова-Хржич. Съвместно с Майски салон на изкуствата.

. 16.00 ч., Галерия „Академика“, Икономически университет: Художествена изложба
. 17.30 ч., Икономически университет 
Полска вечер „От Коперник и Шопен до… kocham cię!“ –  Културен асамблаж, с много музика, културно-исторически отправки, съвременна поезия и представяне на нова книга – „Антология на полската поезия“ – преводи на именития поет и преводач Първан Стефанов. Партньор – Полският културен институт в София.

22 май
. 10.00 ч., Археологически музей 
Документална изложба, посветена на П. К. Яворов. С партньорството на НЛМ. Наслов на изложбата: „Път, на който не съзирам края…“

. 11.00 ч., Иконна зала, Археологически музей
Български акцент – матине, посветено на П. К. Яворов. Представяне на новата книга на Славянска академия „… А можехме, Родино свидна!“ – Яворов на различни славянски езици. Партньори: Икономически университет – Варна и Фондация „П.К.Яворов“.

. 18.00 ч., Духовно-просветен център, „Св. Архангел Михаил“
Сръбски и хърватски акцент. Театър на поезията: „Сърбия и Хърватска – в прегръдка“. Премиери на новите издадания – на Енерика Бияч („Зелената сълза на всемира“) и на акад. Ристо Василевски („Съновидения от битието“).

23 май
18.00 ч., Генерално консулство на Русия и ОНД
Руски акцент – „Език мой – мое Отечество“. Поезия и песни, сътворени по стихове на обичани поети.

 24 май
. 9.00 ч., Храм „Св. Успение Богородично“
„Върви, народе възродени!“ – общ поклон на славянските поети пред Светите братя Кирил и Методий. Участие в празничната литургия и шествието, посветени на Деня на славянската писменост и култура.
. 18.00 ч. Зала „Европа“ Фестивален и конгресен център:
Тържествено закриване на фестивала. Връчване на наградите от международния конкурс. Концерт с участието на славянските поети и лауреати на музикални конкурси.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!