Радио Варна - другата сцена!

Представяне на книгата „Дигиталната трансформация и бъдещето на труда. Глобални тенденции. Локални последствия"

| обновено на 27.09.22 в 14:58

Д-р Васил Киров е доцент в Института по философия и социология на Българската академия на науките (ИИОЗ-БАН). Изследователските му интереси са в областта на социологията на труда и организациите, трудовите отношения и дигиталната трансформация. Васил Киров е бил изследовател в големи изследователски проекти, финансирани от Европейската комисия (SMALL, WORKS, WALQING, ENLIVEN, BEYOND4.0), и е работил като външен експерт за Европейската комисия, Международната организация на труда, Европейската фондация за условията на труд и живот и CEDEFOP. Васил Киров бе член на Експертната група на високо равнище към Европейската комисия относно въздействието на цифровата трансформация върху пазарите на труда в ЕС (2018 - 2019 г.). Понастоящем той е гостуващ професор в Sciences Po, Франция. Публикувал е няколко книги и множество статии в международни научни списания. Сред последните му публикации е книгата (2017): Policy Implications of Virtual Work. Basingstoke: Palgrave (в съавторство с Pamela Meil). 

Целта на книгата е не само да анализират процесите на дигиталната трансформация на глобално ниво, но и да се изясни какво се случва в национален контекст. Първата глава е посветена на Индустрията 4.0. Тя е подготвена на базата на два примера. Първият пример е за предприемаческата екосистема в областта на информационните и комуникационни технологии в София. Вторият е илюстрация на базата на изследване на очакваното въздействие на изкуствения интелект върху творческите професии. Втората глава е посветена на платформената икономика.

В началото е направен преглед на онлайн платформите, опериращи в България или ангажиращи лица от страната. След това е разгледан пример за платформения труд на висококвалифицирани специалисти от сектора на информационните и комуникационни технологии (ИКТ). Третата илюстрация е на доставчиците на храна, като пример за нискоквалифициран труд. Третата глава разглежда работата от къщи като важен елемент от развитието на труда в условията на дигитализацията на базата на данни от скорошни изследвания. В заключението се прави преглед на определени политики и са изведени препоръки към заинтересованите страни в България. 

Представяне: 28 септември, сряда, Арт салон на Радио Варна, 17:00 часа

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!