Радио Варна - другата сцена!

Песенни златните искри за 10-ти път ще заблестят във Варна

В Концертно студио на Радио Варна тази седмица гостува Европейския конкурс за детска песен „Златни искри“.

 Осемнадесет нови български песни бяха селектирани за финала на десетото издание на Европейския конкурс за детска песен „Златни искри“, Варна 2022. Това е най-престижния в днешно време роден форум за детска музика и единственият в страната международен конкурс за нови детски песни от професионални автори. Доказани имена в музика за най-малките като: Хайгашод Агасян, Светослав Лобошки, Пепи Писарски, Александър Савелиев и др. ще се състезават да спечелят с песенното си творчество аплодисментите на децата, заедно с дебютиращи имена в жанра.

След едногодишна пауза, поради ковид ситуацията конкурсната част ще бъде отново „на живо” и ще се проведе в концертните зали на Военноморския клуб и Радио Варна на 22 и 23 октомври 2022 г.. Композициите ще бъдат представени от деца на възраст от 6 до 14 години, като с тях ще пеят и децата от популярното детско шлагерно студио ДА от Варна. Сред селектираните песни за участие в конкурсната надпревара са и на чужди автори от Румъния, Словения, Сърбия, Турция, Македония, Украйна и др.

Х Европейски конкурс за детска песен „Златни искри“ се организира от Фондация „Откритие“. Една от основните му мисии е да насърчава творчеството в областта на детската песен. През годините в конкурса са представени песни за деца на автори от повече от 20 европейски страни. Някои от малките изпълнители, които са гостували във Варна, са лауреати на детската „Евровизия“. Конкурсът е под егидата на WAFA (Световна асамблея на артистите и фестивалите). Осъществява се с подкрепа на Министерството на културата, БНР, Радио Варна, частично Община Варна чрез фонд „Култура”, Военноморски клуб-Варна, г-н Григор Григоров и винарска изба ”Варна”.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия