Радио Варна - другата сцена!

Най-новият фестивал на Варна Emergence Art Fest гостува в Радио Варна

2 - 5 март 2023г., Арт салон и Концертно студио на Радио Варна, бул. Приморски 22

Заповядайте на първото издание на Emergence Art Fest. Това е младежки фестивал, който цели да събере хора от различни сфери на културата и науката, които са в началото на кариерния си път или се изявяват предимно в дигиталното пространство. Организаторите са подготвили богата програма, чрез която желаят да създадат пространство за комуникация и обмен на идеи. Поканата е отправена към всички варненци да дойдат и да подкрепят своите млади артисти и експерти.

Попитахме организаторите, какво се крие зад името на фестивала: "Целите на Emergence Art Fest са закодирани в самото му наименование. Терминът emergence има корени в различни хуманитарни и научни дисциплини. Етимологията на думата emergence идва от латинския корен emergere и е препратка към процеса на поява, на възникване. От друга страна, обединяващото различните дисциплини значение на емергентност представлява появата в системата на свойства, които не са присъщи на нейните елементи - “Цялото е повече от сумата на своите съставни части”. Ние всички - организатори, участници и публика - сме градивните частици на системата Emergence Art Fest", обясни Деница Балинова, съорганизатор на фестивала.

"Фестивалът е обърнат към младите творци. Желанието ни е да предоставим възможност на участниците да изложат творбите си и да покажат своите творчески заложби, да създадат нови запознанства и да обменят идеи в приятелска и подкрепяща обстановка. Фестивалът също така е място за експериментиране. Искаме това да е пространство, където чрез колаборативни практики да възникват и да се изпробват идеи. С това целим да има директна комуникация между самите участници, както и повече обвързаност между тях и фестивала. Ние всички - организатори, участници, публика - сме градивните частици на системата Emergence Арт Фест. По този начин посетителите ще могат да се запознаят с артисти, навлизащи в културните и научните сфери и ще имат възможност да комуникират и колаборират със съмишленици. Затова искаме през идните години да изградим фестивала изцяло около тази концепция", допълни Константин Златаров, съорганизатор.



ПРОГРАМА

2 март - 19:00 - Откриване на изложба / DJ set Alter Sike/
Автори: Александра Желязкова, Вероника Трайчева, Георги Бараков, Инна Колева, Константин Колев, Мария Куюджуклиева, Мира Кръстева, Славена Симеонова, Ралица Секулидис, Станислава Върбанова и Яна Максимова
3 март - 20:30 - Концерт /Petrichor/
4 март - 11:00 - Арт Базар
              - 18:00 - Дискусионен Панел "Системи и Емергентност" /Симеон Костов, Момчил Барболов, Никола Стоянов/
5 март - 11:00 - Арт Базар
              - 18:00 - Литературно четене /Анна - Сара, Преслава Виденова/
              - 19:30 - Закриване Live & DJ set /Николина Терзиева nu/


По публикацията работиха: Веселина Киричева, Валерия Василева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!