Радио Варна - другата сцена!

Творческа среща с Валентин Дишев и Свилен Иванов

5 юли, сряда, Арт салона на Радио Варна, 18 часа

Творческа среща с Валентин Дишев и Свилен Иванов и първа премиера на книгата на Свилен Иванов „на юг от устните, на запад от морето“, ще можете да се запознаете и с диптиха Deixis и Exodus на Валентин Дишев, да зададете въпросите, които Ви вълнуват – за поезията, за света, в който живеем…


Свилен Иванов е роден във Варна. Завършва Френската гимназия, Българска филология в СУ и Приложен и корпоративен маркетинг в ИУ – Варна. Работи като учител по български език и литература, репортер в „Дарик радио“ и в. „Капитал“, а в момента е преподавател по маркетинг и комуникации в ИУ – Варна.

Сценарист е на редица анимационни филми за деца („Лятото на Гъбелко“, „Любовна ръченица“, „Вълшебното копче“ и много други). Автор е на детската книжка "Загадките на млечния път", както и на повече от 60 научни монографии, книги, учебници, статии и доклади; лауреат на наградата за журналистика „Паница“ за 2003 г..

„на юг от устните, на запад от морето“ е дебютната му книга с поезия („Арс“, юни 2023 г.), с редактор Валентин Дишев.

„Книга, която ще бъде запомнена. Изумяваща със способността на автора да възкресява и създава светове, да ги милва и приласкава, да ги съхранява – и всичко това: не заради "паметуването", а като още едно съвършено доказателство, че можем да оставаме хора, че можем да ваем светове за себе си, близките и за паметта, които да са милостиви и ласкави, мислени... и за мислещите.“ 

В. Дишев



Валентин Дишев е поет, журналист, преподавател, автор на над десет книги. От 18 юни 2023 г. е новият лауреат на голямата награда на фестивала „Пловдив чете“ за високи постижения в съвременната поезия – „Орфеев венец“. В биографията му са още Националната награда за поезия „Иван Николов“ през 2017 г. за книгата „И го живея“. Работи в БНР - Радио Благоевград. За радиопредаването си в БНР – Благоевград „Страници“ е носител на Националната награда „Христо Г. Данов“ за принос в националната книжовна култура в категория „Представяне на българската книга“ (единственият, номиниран 9 пъти за наградата, про това в четири различни „качества“ – като автор, журналист, издател и ко-мениджър на пространство за култура). Той е инициатор и един от създателите на проектите “Глоси”, ArsMedia, “Национален литературен фестивал “Глоси” (от 2010 “ArsMedia”), Академия Liber, издателствата „Арс“ и Scribens, редактор-издател на списание “Глоси”, електронните мултимедийни списания за литература “Кръстопът” и DICTUM, и много други.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия