Близък съратник на Юлия Тимошенко стана председател на Върховната Рада

Отново в сила влиза Конституцията от 2004 година

| обновено на 22.02.14 в 15:46
Олександър Турчинов
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Украинските депутати избраха близък съюзник на бившия премиер Юлия Тимошенко за председател на парламента. Олександър Турчинов е член на партията на Тимошенко "Баткившчина" и беше избран с гласовете на 288 от общо 450-те депутати във Върховната рада. Той заменя на поста Володимир Рибак, който е близък сътрудник на президента Виктор Янукович. Рибак подаде оставка, след като редица депутати от управляващата Партия на регионите обявиха, че ще я напуснат. Турчинов заяви при приемането на поста:

Искам да кажа, че властите в Украйна възобновяват своите дейности за стабилизирането на страната. Центърът на властта в Украйна се намира тук, в украинския парламент.

Междувременно украинското вътрешно министерство обяви, че "напълно споделя силното желание на украинския народ за бърза промяна". Ведомството призова също гражданите да се обединят "за създаването на истински независима, демократична и справедлива европейка държава".

Изявлението на министерство беше публикувано ден, след като парламентът гласува да бъде освободен от поста му вътрешния министър Виталий Захарченко.

Очаква се още днес бившият премиер Юлия Тимошенко да бъде освободена от затвора.

Опозиционният депутат Арсен Аваков беше избран за вътрешен министър от украинския парламент до сформирането на ново коалиционно правителство. Аваков поема влиятелния пост, след като вчера Върховната рада гласува за отстраняването на вътрешния министър Захарченко след два дни на кръвопролития в столицата Киев.


Върховната рада прие също постановление, с което влиза в сила Конституцията от 2004 година, както и реши да бъде ускорено освобождаването на Юлия Тимошенко, без да е необходимо одобрение от президента Виктор Янукович. Беше гласувано и недоверие спрямо главния прокурор Виктор Пшонка, с което той е отстранен от поста.

Междувременно украинското правителство обяви, че ще осигури "отговорен преход на властта" към нов кабинет, а вътрешното министерство обяви, че "напълно споделя силното желание на украинския народ за бърза промяна".

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!