Публикация, в която се твърди, че учени от БАН и Медицинския университет в София са установили, че ракията лекува 7 болести, обикаля интернет пространството в последните години. Текстът се появява периодично,..

Въвежда ли старозагорско училище "полово неутрални тоалетни"?

В публикации в няколко информационни сайта се появиха информации за "джендър толерантно училище" в Стара Загора (виж тук , тук и тук ).  Става дума за СУ „Максим Горки“, което според сайтовете се е обявило за подходящо за хора с различна..

публикувано на 03.05.23 в 06:00

Не, американски военни не са затваряли Летище София

Десетки страници във Facebook и информационни сайтове публикуваха на 17 април т.г. и в следващите дни снимки и информация относно предполагаемо затваряне на Терминал 2 на Летище София заради присъствието на американски военни.  Информационните..

публикувано на 01.05.23 в 06:00

Отровна ли е внесената от Украйна пшеница?

Публикации в различни информационни сайтове, споделяни и коментирани десетки пъти, твърдят, че украинската пшеница, която се внасяше в страната ни до края на миналата седмица е отровна. Според публикациите доказателство за това твърдение е..

публикувано на 27.04.23 в 06:00

Има или няма дюни извън плажа на къмпинг "Каваците"?

Въпросът има или няма дюни на къмпинг "Каваците" извън плажните ивици вече десетилетия буди страсти и остава нерешен. Периодично се публикуват информации за сложния казус с дюните и тяхната площ (вижте тук и тук ). Много са..

публикувано на 26.04.23 в 06:00
Проф. Иво Петров

Проф. Иво Петров не е изобретявал медикамент за лечение на хипертония

Рекламата на чудодейни лекове в интернет обикновено обещава изцяло природно лечение на значими и често определяни от медицината като нелечими заболявания. Рекламата във Facebook и на различни сайтове обикновено е от името на компании, без обявен адрес..

публикувано на 24.04.23 в 06:00

Пречат ли екоорганизации на почистването на коритото на река Марица?

"Зелените пречат на почистването на речните корита" - такова обобщение, макар и неофициално, правят чиновниците, натоварени със задачата да осигурят проводимост на реките. Задача, изключително важна и отговорна, особено на фона на тежките наводнения..

публикувано на 22.04.23 в 06:00

Не, този знак не показва наличието на насекоми в храната

В публикация на български потребител в TikTok се твърди, че знак върху опаковката на кувертюр показва не само наличието на атразин в продукта, но и на "буби".  По данни на самия потребител в профила му във Facebook към 5 април статичното видео в..

публикувано на 20.04.23 в 06:00