В публикация във Фейсбук се твърди, че момчето от снимката е 8-годишният Марк от Украйна, като внушението е, че външният му вид е резултат от войната в Украйна. Снимката е споделена от стотици потребители с един и..

Полицай стои до кашони с ваксини срещу Covid-19 в сметище в Абуджа, Нигерия, 22 декември 2021 г.

Защо Нигерия унищожи 1 милион ваксини срещу Covid-19?

В началото на февруари във Facebook се припомни популярно от края на 2021 г. видео, в което са унищожени хиляди ваксини срещу Covid-19. Споделящи публикацията възприемат постъпката като знак на несъгласие с ваксинирането. От видеото става ясно, че..

публикувано на 06.03.22 в 07:05

Няма болни от СПИН деца заради Covid ваксина, няма и връзка между имунизацията и заразяване с ХИВ

В социалните мрежи циркулират различни теории и твърдения за здравословни проблеми, заболявания и аномалии вследствие на ваксините срещу Covid-19. Според една от теориите препаратите срещу коронавирусната инфекция могат да причинят заразяване с..

публикувано на 28.02.22 в 07:05

Наистина ли антигенните тестове са маркирани предварително

Видеоклип, споделен хиляди пъти във Фейсбук и гледан над 48 000 пъти, е масово разпространяван от потребителите на социалната мрежа през последните дни. Клипът е с времетраене само 4 секунди. В него са показани три антигенни теста за Covid-19. Светейки с..

публикувано на 22.02.22 в 07:05

Не, българското правителство не планира задължително ваксиниране на децата под 5 години

В публикация в интернет сайт се твърди, че правителството планира задължително ваксиниране на малките деца. Твърдение: Кабинетът готви задължително ваксиниране на децата под 5 години В краткия текст на публикацията, в който има правописни..

публикувано на 19.02.22 в 07:05
Снимката на Асошиейтед прес от 10 март 1991 г. в Москва, използвана за илюстрация на протести по друго време и в други части на света.

Снимката, заблуждаваща мнозина

Една снимка разбуни духовете в социалните мрежи и българските потребители през последните седмици. На нея виждаме много хора на един площад. Вероятно става въпрос за протест заради транспарантите и забелязващите се знамена. МОСКВА КАТО ОТАВА. ОТКЪДЕ Е..

публикувано на 16.02.22 в 07:05
Част от т.нар. Конвой на свободата в Монреал, 28 януари 2022 г.

Предсказва ли Симпсън "Конвоя на свободата" в Канада?

Според публикации в социалната мрежа Facebook епизод от американския анимационен ситком „ Семейство Симпсън “ (The Simpsons) е предсказал протестите срещу Covid ограниченията в Канада, наречени "Конвой на свободата", и това, че канадският..

публикувано на 12.02.22 в 07:05

Не, Пентагонът не започва биологични експерименти с български войници

В публикации в български и руски интернет сайтове, постове във Фейсбук, споделяни хиляди пъти, и интервю , гледано над 85 хиляди пъти, се твърди, че американски учени ще правят опити и експерименти с българския войници, като се правят внушения за..

публикувано на 10.02.22 в 10:55