В постове във Фейсбук и в публикации в информационни сайтове се публикуват списъци с храни, в които може да се добавят насекоми на прах, целящи дезинформация на хората и внушавайки опасност за здравето (виж тук ,..

На над 1000 години ли е българският лев?

В споделена над 1000 пъти публикация във Фейсбук се твърди, че българският лев "е на над 1000 години" (виж скрийншота по-долу"). Твърдението е част от кампания срещу членството на страната ни в еврозоната. Твърдение: Българският лев е на над..

публикувано на 26.02.23 в 06:00

Вярно ли е, че въвеждането на еврото вкарва Испания в дългова криза?

Публикация във Фейсбук, получила стотици споделяния, твърди, че приемането на еврото в Испания е вкарало страната в дългова криза. Както и че Испания е била в подем след управлението на Франко, но ЕС " я унищожава постоянно и търпеливо." Текстът обяснява..

публикувано на 24.02.23 в 06:00

Не е вярно, че дерайлирал влак в щата Охайо е предизвикал ядрен инцидент

След дерайлирането на товарен влак с химикали на 3 февруари т.г. в Източна Палестина - град в американския щат Охайо, потребители в социалните мрежи алармират за "бедствие с мащабите на Чернобил". Стотици път е споделен пост с публикация от..

публикувано на 22.02.23 в 06:00
Антиправителствен протест в Мадрид, 21 януари 2023 г.

Не е вярно, че 20 милиона испанци са протестирали с искане за излизане на страната от НАТО, СЗО и еврозоната

Над 20 милиона испанци са протестирали с искане за излизане на страната от НАТО, СЗО и еврозоната. Това се твърди в  публикация , споделена стотици пъти в социалните мрежи. Статията е „подкрепена“ от изображения, на които се виждат хиляди..

публикувано на 20.02.23 в 06:00

Къпят ли се европейците със студена вода, както продължава да се твърди, дори от български министър

От началото на войната в Украйна и особено с настъпване на зимата различни интернет сайтове в България и групи във Фейсбук твърдяха, както ще се окаже -  невярно, че Европа я очаква изключително тежка зима. И че европейците ще бъдат на студено, без..

публикувано на 18.02.23 в 06:00

Не е вярно, че подготовката за появата на нов вирус е част от планирана пандемия

Според постове в социалната мрежа Фейсбук фондация „Бил и Мелинда Гейтс“, Световната здравна организация и Центърът за здравна сигурност „Джонс Хопкинс“ подготвят нова пандемия. Публикациите се позовават на видео , качено в платформата за видео..

публикувано на 16.02.23 в 06:00

Не е вярно, че ХААРП е причина за земетресението в Турция

След опустошителното земетресение в Турция и Сирия на 6 февруари в социалните медии се появиха редица конспиративни теории. Една от тях гласи, че силният трус е предизвикан с американската технология ХААРП.  Според твърденията вълните от ХААРП..

публикувано на 13.02.23 в 06:00