Не, дрождите в хляба не са опасни за здравето

Снимка: БГНЕС

Твърдение за вредни дрожди в хляба се тиражира с голям интерес в социалната мрежа Facebook. Публикация от юли тази година е споделяна над 23 000 пъти.

В нея се твърди, че, ако ядем хляб с мая, "дрождите, попадайки в кръвта ни, започват да се размножават, консумират нашите витамини, микроелементи, протеини". И в същото време "отделят токсини и паразитират в тялото ни". Авторът на публикацията, който не е уточнен, смята, че съвременният хляб е "едно от най-ужасните изобретения на човечеството".

Твърдение: Дрождите в хляба са опасни за здравето

Екипът за проверка на факти на БНР се обърна към специалист в сферата на хранително-вкусовата промишленост. Доц. Анна Колева е ръководител на катедра „Технология на зърнените, фуражните, хлебните и сладкарските продукти“ към Университета по хранителни технологии (УХТ) в Пловдив. 

В отговора си до БНР доц. Колева посочва, че редица отрасли от хранително-вкусовата промишленост се основават на жизнената дейност на дрождите. Това са винопроизводството, пивопроизводството, спиртопроизводството и хлебопроизводството. Дрождите са широко разпространени в природата, обитават места, съдържащи въглехидрати. Срещат се върху плодовете, цветовете, листата на растенията, в почвата на лозата, на овощните дървета и др. 

Според доц. Колева твърденията в публикацията не почиват на никаква научна основа. Хлебните дрожди (Saccharomyces cerevisiaeне са термофилни. Оптималната им температура за развитие е 30°С. При изпичането на хляба, което става на 180 - 260°С, те умират. Тяхната единствена роля в тестото е да ферментират захарите, при което се отделя въглероден двуокис и етилов алкохол, по този начин се оформя шупливостта на хлебната средина и се получава хляб с по-голям обем. 

На твърдението за вредните дрожби в хляба във Facebook реагира и д-р Аспарух Илиев, който е ръководител на лаборатория в Берн.

В публикацията си той посочва, че "при печенето на хляба дрождите биват убити, а дори и живи, нямат никакъв вреден ефект върху микробиом и тяло. За навлизане в кръвта и размножаване там - няма такова нещо!".

Заключение

Твърдението, че дрождите в хляба вредят на човешкото тяло не почива на никаква научна основа и е НЕВЯРНО. При изпичането на хляба дрождите умират, а тяхната единствена роля е да направят хляба с по-голям обем, посочват доц. Анна Колева Университета по хранителни технологии в Пловдив и д-р Аспарух Илиев, ръководител на лаборатория в Берн.

------------------

Екипът на БНР за проверка на факти поема ангажимент за проверка на твърдения, които могат да подведат слушатели и читатели по важни теми. Сигнали можете да изпращате на имейл reporter@bnr.bg Други материали от Екипа за проверка на факти на БНР може да прочетете на https://bnr.bg/factcheck

ВИЖТЕ ОЩЕ

Готви ли се НАТО да нападне Русия?

Темата за евентуално нападение на НАТО над Русия стана все по-коментирана през последния месец. Повод се превърна започналото в края на януари учение "Непоколебим защитник 2024" (Steadfast Defender 2024), което ще продължи до края на май.  Българският сайт  lupa.bg тълкува учението като подготовка за нападение над Русия и съобщава в заглавие от..

публикувано на 26.02.24 в 06:00

Не е вярно, че президентът Радев рекламира криптоплатформа

Сайт, имитиращ интернет страницата на телевизия бТВ, е публикувал текст с фалшиво интервю от предаването "Лице в лице" с водещ Цветанка Ризова. Неин гост уж е президентът Румен Радев, представен и като предприемач и филантроп, който "натрупал богатство от нова програма за автоматична търговия с криптовалута", се твърди в публикацията (виж..

публикувано на 22.02.24 в 06:00

Вярно ли е, че 3 март липсва от учебник за 2-ри клас?

В публикация, споделена над 1600 пъти във Фейсбук, се твърди, че в учебника по „Околен свят“ за 2-ри клас, по който учат българчета в чужбина, в урока за българските празници липсва датата 3 март. "Появиха се кадри на "учебник" за 2 клас за българските училища в чужбина, в който са изброени всички национални празници, дори незнайно защо има и..

публикувано на 19.02.24 в 06:00

Може ли българската литература да стане скучна и ленива?

Споделяна над 1200 пъти публикация във Фейсбук критикува провелата се наскоро конференция в Софийския университет "Св. Климент Охридски" на тема "Леност и скука в българската литература" . Изразеното мнение  в социалната мрежа за конференцията е, че целта ѝ е "да превърне българската литература в синоним на леност, скука, глупост и безумие" (виж..

публикувано на 12.02.24 в 06:00

Докога ще бъдат сечени български монети?

В споделяна стотици пъти във Фейсбук публикация се твърди, че възпоменателната монета "Света Богородица - Златна ябълка" , която наскоро бе пусната в обращение, ще бъде една от последните български монети. Посочва се, че след това монети с номинали в български лев няма да се секат никога повече.  "Ако правителството остане до края на годината е..

публикувано на 05.02.24 в 06:00

Участват ли деца от столично училище в проукраинска акция?

„Днес в 12:00 часа в 150-то училище в Дружба 2 се прави това от снимката. Деца веят украинското знаме и викат "Слава Украйна" под съпровода на възпитатели, които ги снимат,“ пише във Фейсбук общинският съветник от партия "Възраждане" Деян Николов. Той публикува и снимка в доказателство на думите си. Този пост от събота, 20 януари, е споделен над..

публикувано на 01.02.24 в 06:00

Стара снимка внушава, че в София има безплатно паркиране за украински автомобили

Снимка, споделена през последните дни стотици пъти във Фейсбук, внушава, че на паркинг до Националния дворец на културата са обособени безплатни места за паркиране на автомобили с украинска регистрация.  Твърдение: На паркинга до НДК са обособени безплатни места за автомобили с украинска регистрация След началото на войната на Русия в Украйна..

публикувано на 29.01.24 в 06:00

Болест Х не съществува, в Давос обсъждат хипотетични сценарии при нова пандемия

Във връзка с дискусия на Световния икономически форум в Давос на 17 януари на тема "Подготовка за Болест Х", многобройни публикации в социалните и традиционните медии алармират, че въпросната Болест Х е реална и непосредствена заплаха за обществото. Една от публикациите гласи: "Световният икономически форум ни готви среща с "Болестта Х" и..

публикувано на 22.01.24 в 06:00

Не е вярно, че Столичната община е отменила честванията за 176-ата годишнина от рождението на Христо Ботев

Широк отзвук получи през последните дни темата за честването на 176-ата годишнина от рождението на Христо Ботев в София. В множество публикации в социалните медии, както и в онлайн изданията на всекидневници, бяха публикувани статии, в които се твърди, че Столичната община е отменила официалните чествания за Деня на Христо Ботев. Първоизточникът на..

публикувано на 15.01.24 в 06:00

Има ли план за демонтиране на Паметника на свободата на Шипка?

Преди повече от 7 години Инспекторатът към министерството на културата с цел опазване на културно-историческото наследство и със заповед на кмета на Казанлък екипът на Национален парк-музей "Шипка – Бузлуджа" разработва цялостен проект за реставрация на паметника. След дълъг период на подготовка официално започва ремонтът на Паметника на свободата..

публикувано на 11.01.24 в 06:00