Темата за мобилизация в Българската армия, каквато няма, за пореден път разбуни духовете във Facebook.  Миналата седмицата снимка на документ - повиквателна заповед, бързо се разпространи в социалната мрежа...

Не е вярно, че дерайлирал влак в щата Охайо е предизвикал ядрен инцидент

След дерайлирането на товарен влак с химикали на 3 февруари т.г. в Източна Палестина - град в американския щат Охайо, потребители в социалните мрежи алармират за "бедствие с мащабите на Чернобил". Стотици път е споделен пост с публикация от..

публикувано на 22.02.23 в 06:00
Антиправителствен протест в Мадрид, 21 януари 2023 г.

Не е вярно, че 20 милиона испанци са протестирали с искане за излизане на страната от НАТО, СЗО и еврозоната

Над 20 милиона испанци са протестирали с искане за излизане на страната от НАТО, СЗО и еврозоната. Това се твърди в  публикация , споделена стотици пъти в социалните мрежи. Статията е „подкрепена“ от изображения, на които се виждат хиляди..

публикувано на 20.02.23 в 06:00

Къпят ли се европейците със студена вода, както продължава да се твърди, дори от български министър

От началото на войната в Украйна и особено с настъпване на зимата различни интернет сайтове в България и групи във Фейсбук твърдяха, както ще се окаже -  невярно, че Европа я очаква изключително тежка зима. И че европейците ще бъдат на студено, без..

публикувано на 18.02.23 в 06:00

Не е вярно, че подготовката за появата на нов вирус е част от планирана пандемия

Според постове в социалната мрежа Фейсбук фондация „Бил и Мелинда Гейтс“, Световната здравна организация и Центърът за здравна сигурност „Джонс Хопкинс“ подготвят нова пандемия. Публикациите се позовават на видео , качено в платформата за видео..

публикувано на 16.02.23 в 06:00

Не е вярно, че ХААРП е причина за земетресението в Турция

След опустошителното земетресение в Турция и Сирия на 6 февруари в социалните медии се появиха редица конспиративни теории. Една от тях гласи, че силният трус е предизвикан с американската технология ХААРП.  Според твърденията вълните от ХААРП..

публикувано на 13.02.23 в 06:00
Снимки: Алами/Ройтерс

Стари снимки на кучета, сред тях на "българското Ангел", трогват хората, но не са от земетресението в Турция

Снимки на кучета – едното до затрупан човек под руини, другото – с изнурен вид и кални крака, се разпространяват в социални мрежи, подвеждайки, че спасяват хора или страдат за жертви от силното земетресение на 6 февруари в Турция. Снимките,..

публикувано на 11.02.23 в 06:00

Не е вярно, че Полша се готви за война и че поляците бягат от обявената масова мобилизация

Публикации в социалните мрежи невярно твърдят, че Полша се готви за война, обявена е масова мобилизация, мъжете масово бягат от страната, опитвайки се да я избегнат. Плановете били да бъдат мобилизирани 250 хиляди резервисти, като за да избегнат това, вече..

публикувано на 09.02.23 в 06:00