Стара снимка внушава, че в София има безплатно паркиране за украински автомобили

Снимка: Фейсбук

Снимка, споделена през последните дни стотици пъти във Фейсбук, внушава, че на паркинг до Националния дворец на културата са обособени безплатни места за паркиране на автомобили с украинска регистрация. 

Твърдение: На паркинга до НДК са обособени безплатни места за автомобили с украинска регистрация

След началото на войната на Русия в Украйна на 24 февруари 2022 г., когато голяма част от европейските държави показаха съпричастност с украинските граждани, Столичната община също въведе редица мерки за подпомагане на бежанците, пристигнали у нас.

Снимката е направена именно тогава. Със заповед на кмета на София от 3 март 2022 г. на моторни превозни средства с украинска регистрация беше дадена възможност временно да паркират безплатно на паркинга при вход "А3" на Националния дворец на културата.

Това става ясно и от пост от 2 март 2022 г., на тогавашния зам.-кмет по транспорта на Столичната община Кристиан Кръстев.

Темата тогава намира отзвук и в редица всекидневници, както може да се види тук, тук, тук и тук.

При обратно търсене на изображения една от първите медийни публикации с въпросната снимка е от сайта София24 (виж скрийншота по-долу) и е с дата 15 март 2022 г.


По това време, освен безплатно паркиране на паркинга зад НДК, от Столичната община въведоха и временен безплатен градски транспорт за бежанците от Украйна.

Проверка на място показва, че към момента подобна табелка на паркинга зад Националния дворец на културата няма.

ЗАКЛЮЧЕНИЕ 

Твърденето, че на паркинга до Националния дворец на културата в София са обособени безплатни места за автомобили с украинска регистрация, е НЕВЯРНО. Снимката е от 2022 г., когато наистина беше разрешено безплатно паркиране за украински бежанци. Към момента подобна табелка на паркинга край НДК няма.

------------------

Екипът на БНР за проверка на факти поема ангажимент за проверка на твърдения, които могат да подведат слушатели и читатели по важни теми. Сигнали можете да изпращате на имейл reporter@bnr.bg Други материали от Екипа за проверка на факти на БНР може да прочетете на https://bnr.bg/factcheck

БНР подкасти:

ВИЖТЕ ОЩЕ

Не е вярно, че президентът Радев рекламира криптоплатформа

Сайт, имитиращ интернет страницата на телевизия бТВ, е публикувал текст с фалшиво интервю от предаването "Лице в лице" с водещ Цветанка Ризова. Неин гост уж е президентът Румен Радев, представен и като предприемач и филантроп, който "натрупал богатство от нова програма за автоматична търговия с криптовалута", се твърди в публикацията (виж..

публикувано на 22.02.24 в 06:00

Вярно ли е, че 3 март липсва от учебник за 2-ри клас?

В публикация, споделена над 1600 пъти във Фейсбук, се твърди, че в учебника по „Околен свят“ за 2-ри клас, по който учат българчета в чужбина, в урока за българските празници липсва датата 3 март. "Появиха се кадри на "учебник" за 2 клас за българските училища в чужбина, в който са изброени всички национални празници, дори незнайно защо има и..

публикувано на 19.02.24 в 06:00

Може ли българската литература да стане скучна и ленива?

Споделяна над 1200 пъти публикация във Фейсбук критикува провелата се наскоро конференция в Софийския университет "Св. Климент Охридски" на тема "Леност и скука в българската литература" . Изразеното мнение  в социалната мрежа за конференцията е, че целта ѝ е "да превърне българската литература в синоним на леност, скука, глупост и безумие" (виж..

публикувано на 12.02.24 в 06:00

Докога ще бъдат сечени български монети?

В споделяна стотици пъти във Фейсбук публикация се твърди, че възпоменателната монета "Света Богородица - Златна ябълка" , която наскоро бе пусната в обращение, ще бъде една от последните български монети. Посочва се, че след това монети с номинали в български лев няма да се секат никога повече.  "Ако правителството остане до края на годината е..

публикувано на 05.02.24 в 06:00

Участват ли деца от столично училище в проукраинска акция?

„Днес в 12:00 часа в 150-то училище в Дружба 2 се прави това от снимката. Деца веят украинското знаме и викат "Слава Украйна" под съпровода на възпитатели, които ги снимат,“ пише във Фейсбук общинският съветник от партия "Възраждане" Деян Николов. Той публикува и снимка в доказателство на думите си. Този пост от събота, 20 януари, е споделен над..

публикувано на 01.02.24 в 06:00

Болест Х не съществува, в Давос обсъждат хипотетични сценарии при нова пандемия

Във връзка с дискусия на Световния икономически форум в Давос на 17 януари на тема "Подготовка за Болест Х", многобройни публикации в социалните и традиционните медии алармират, че въпросната Болест Х е реална и непосредствена заплаха за обществото. Една от публикациите гласи: "Световният икономически форум ни готви среща с "Болестта Х" и..

публикувано на 22.01.24 в 06:00

Не е вярно, че Столичната община е отменила честванията за 176-ата годишнина от рождението на Христо Ботев

Широк отзвук получи през последните дни темата за честването на 176-ата годишнина от рождението на Христо Ботев в София. В множество публикации в социалните медии, както и в онлайн изданията на всекидневници, бяха публикувани статии, в които се твърди, че Столичната община е отменила официалните чествания за Деня на Христо Ботев. Първоизточникът на..

публикувано на 15.01.24 в 06:00

Има ли план за демонтиране на Паметника на свободата на Шипка?

Преди повече от 7 години Инспекторатът към министерството на културата с цел опазване на културно-историческото наследство и със заповед на кмета на Казанлък екипът на Национален парк-музей "Шипка – Бузлуджа" разработва цялостен проект за реставрация на паметника. След дълъг период на подготовка официално започва ремонтът на Паметника на свободата..

публикувано на 11.01.24 в 06:00
Проруски протест в Харков, 8 март 2014 г.

Старо видео подвежда за настроенията в Харков спрямо Русия

Скорошен пост в социалната мрежа Фейсбук твърди, че жителите на североизточния град Харков "искат миротворчески руски войски". "НАЙ-ВАЖНОТО ДНЕШНО ВИДЕО!!! ЖИТЕЛИТЕ на ХАРКОВ ИСКАТ МИРОТВОРЧЕСКИ РУСКИ ВОЙСКИ. Това няма да видите по телевизиите. СПОДЕЛЯЙТЕ ИСТИНАТА!", гласи текстът към видеоклип, чийто източник не е посочен.  Твърдение:..

публикувано на 08.01.24 в 06:00

Сатиричен сайт стои зад реклама на мъжка бременна кукла

Потребители във Facebook изразяват възмущение от "произведена серия от бременна мъжка кукла Кен". Споделено е видео, напомнящо на телевизионна реклама, която гласи, че не съществува дефиниция за "жена" и, че "гаджето на Барби (Кен - б.а.) се сдобива с така необходимата и мащабна промяна".    Рекламата е предизвикала вълна от недоволство и през миналата..

публикувано на 28.12.23 в 06:00