Участват ли деца от столично училище в проукраинска акция?

Снимка: Pixabay

„Днес в 12:00 часа в 150-то училище в Дружба 2 се прави това от снимката. Деца веят украинското знаме и викат "Слава Украйна" под съпровода на възпитатели, които ги снимат,“ пише във Фейсбук общинският съветник от партия "Възраждане" Деян Николов. Той публикува и снимка в доказателство на думите си. Този пост от събота, 20 януари, е споделен над 130 пъти и има над 70 коментара, голяма част от които призовават учителите, отговорни за това, да бъдат незабавно уволнени.   

"Още в понеделник ще вкараме въпрос към кмета на София част от каква възпитателна програма е това заснемане на видео в събота и по чия идея се случва цялото нещо. Да промиваш главите на децата и да ги използваш за геополитическа пропаганда е едно от най-гнусте неща, които съм виждал", пише Николов (без редакторска намеса).

Публикацията внушава, че училищните власти са организатори или поне уведомени за акцията.  


Снимката е препубликувана от informiran.net със заглавие: "НОВ СКАНДАЛ! Учители изкараха на снега деца да веят украинското знаме и да скандират: “Слава Украйна". Със същото заглавие постът е публикуван и от агенция ПИК. 

Твърдение: Демонстрация, при която деца държат украинското знаме в двора на 150-то ОУ „Цар Симеон Първи“, е организирана от училището

Това е акция на сдружение "Помощ за Украйна", с което училището дели една сграда, обясни директорът Виолина Велкова пред Екипа за проверка на факти на БНР. "Организацията се помещава на 4-ия етаж на училищната сграда от 11 август. Преди това този етаж беше неизползваем", обясни г-жа Велкова. „Помощ за Украйна“ и училището ползват различни входове,“ уточни тя.

Свързахме се и със сдружение "Помощ за Украйна". "Да, това беше наша акция, потвърди управителят на сдружението Юлиана Колюкина. - В нея участваха само деца от Украйна. Отбелязвахме Деня на Съборността на Украйна (День Соборності України). Ние имаме споразумение със Столичната община да ползваме сградата на училището. Сдружението се занимава с интеграция и адаптация на украинските деца към живота в Българя, както и с преодоляването на психологически и емоционални травми. Оказваме психологическа подкрепа и на деца със специални нужди". Някои от децата в двора на училището са били именно деца със специални нужди, поясни г-жа Колокина.   

Сдружение „Помощ за Украйна“ е организация с нестопанска цел, регистрирана на адреса на училището, а именно - Дружба 2, №11, ул. „Делийска воденица“, София. При основаването си на 8 март 2022 г. сдружението е с регистрация в район „Триадица“ – на ул.„Три уши“ 6, разбираме от търсачката на търговски регистър Papagal.bg.

Настаняването им в дружбенското училище става по инициатива на Столична община. С доклад от 24 юли 2023 г. кметът Йорданка Фандъкова предоставя пред Столичния общински съвет проект за споразумение с „Помощ за Украйна“. В проекта се описва дейността на организацията, това че тя до момента се е помещавала в Техпарк София, но договорът с Техпарка изтича и сдружението остава без седалище.


18 дни след тази дата Сдружение „Помощ за Украйна“ е настанено в училището със съгласието на кмета на район „Искър“ и на директора на 150-то ОУ „Цар Симеон Първи“.

На 22 януари т.г. посолството на Украйна у нас публикува снимка от същата акция в двора на училището (виж по-долу), на която се вижда, че участниците (или поне голяма част тях) изобщо не са деца, а са възрастни хора. 

Снимка: Посолство на Украйна

В сградата на 150-то Основно училище "Цар Симеон Първи", гр. София, на основание на подписания Меморандум със Столична община се намира образователният и интеграционен център "Украински Вулик", заявиха пред БНР и от Посолството на Украйна у нас.

Оттам потвърдиха още, че "в периода 19-22 януари 2024 година в образователния и интеграционен център "Украински Вулик" в 150-то училище бяха проведени събития в рамките на отбелязването на Деня на обединението на Украйна...На събитията присъстваха граждани на Украйна, които са със статут на временна закрила в Република България".

"Освен заниманията по български език и други занятия за социална интеграция и адаптация на граждани на Украйна, временно пребиваващи на територия на Република България, повечето от които са жени и деца, центърът провежда събития, свързани с културни традиции на Украйна…

Такива събития както подпомагат за спазване на традициите на своята страна, така и за подобряване на менталното здраве на хората, избягали от война", посочват още от дипломатическата мисия на Киев. 

Заключение

Твърдението, че акция с участието на деца с украинското знаме в двора на 150-то училище в „Дружба 2“ е организирана от учебното заведение, е НЕВЯРНО. Събитието е организирано от сдружение "Помощ за Украйна", с което учебното заведение дели една сграда. Това обясниха пред БНР и от учебното заведение, и от организацията, стояща зад акцията. На снимката, внушаваща участие на ученици от 150-то училище в проукраинска акция, всъщност са заснети и доста възрастни. 

------------------

Екипът на БНР за проверка на факти поема ангажимент за проверка на твърдения, които могат да подведат слушатели и читатели по важни теми. Сигнали можете да изпращате на имейл reporter@bnr.bg Други материали от Екипа за проверка на факти на БНР може да прочетете на https://bnr.bg/factcheck

ВИЖТЕ ОЩЕ

Не е вярно, че президентът Радев рекламира криптоплатформа

Сайт, имитиращ интернет страницата на телевизия бТВ, е публикувал текст с фалшиво интервю от предаването "Лице в лице" с водещ Цветанка Ризова. Неин гост уж е президентът Румен Радев, представен и като предприемач и филантроп, който "натрупал богатство от нова програма за автоматична търговия с криптовалута", се твърди в публикацията (виж..

публикувано на 22.02.24 в 06:00

Вярно ли е, че 3 март липсва от учебник за 2-ри клас?

В публикация, споделена над 1600 пъти във Фейсбук, се твърди, че в учебника по „Околен свят“ за 2-ри клас, по който учат българчета в чужбина, в урока за българските празници липсва датата 3 март. "Появиха се кадри на "учебник" за 2 клас за българските училища в чужбина, в който са изброени всички национални празници, дори незнайно защо има и..

публикувано на 19.02.24 в 06:00

Може ли българската литература да стане скучна и ленива?

Споделяна над 1200 пъти публикация във Фейсбук критикува провелата се наскоро конференция в Софийския университет "Св. Климент Охридски" на тема "Леност и скука в българската литература" . Изразеното мнение  в социалната мрежа за конференцията е, че целта ѝ е "да превърне българската литература в синоним на леност, скука, глупост и безумие" (виж..

публикувано на 12.02.24 в 06:00

Докога ще бъдат сечени български монети?

В споделяна стотици пъти във Фейсбук публикация се твърди, че възпоменателната монета "Света Богородица - Златна ябълка" , която наскоро бе пусната в обращение, ще бъде една от последните български монети. Посочва се, че след това монети с номинали в български лев няма да се секат никога повече.  "Ако правителството остане до края на годината е..

публикувано на 05.02.24 в 06:00

Стара снимка внушава, че в София има безплатно паркиране за украински автомобили

Снимка, споделена през последните дни стотици пъти във Фейсбук, внушава, че на паркинг до Националния дворец на културата са обособени безплатни места за паркиране на автомобили с украинска регистрация.  Твърдение: На паркинга до НДК са обособени безплатни места за автомобили с украинска регистрация След началото на войната на Русия в Украйна..

публикувано на 29.01.24 в 06:00

Болест Х не съществува, в Давос обсъждат хипотетични сценарии при нова пандемия

Във връзка с дискусия на Световния икономически форум в Давос на 17 януари на тема "Подготовка за Болест Х", многобройни публикации в социалните и традиционните медии алармират, че въпросната Болест Х е реална и непосредствена заплаха за обществото. Една от публикациите гласи: "Световният икономически форум ни готви среща с "Болестта Х" и..

публикувано на 22.01.24 в 06:00

Не е вярно, че Столичната община е отменила честванията за 176-ата годишнина от рождението на Христо Ботев

Широк отзвук получи през последните дни темата за честването на 176-ата годишнина от рождението на Христо Ботев в София. В множество публикации в социалните медии, както и в онлайн изданията на всекидневници, бяха публикувани статии, в които се твърди, че Столичната община е отменила официалните чествания за Деня на Христо Ботев. Първоизточникът на..

публикувано на 15.01.24 в 06:00

Има ли план за демонтиране на Паметника на свободата на Шипка?

Преди повече от 7 години Инспекторатът към министерството на културата с цел опазване на културно-историческото наследство и със заповед на кмета на Казанлък екипът на Национален парк-музей "Шипка – Бузлуджа" разработва цялостен проект за реставрация на паметника. След дълъг период на подготовка официално започва ремонтът на Паметника на свободата..

публикувано на 11.01.24 в 06:00
Проруски протест в Харков, 8 март 2014 г.

Старо видео подвежда за настроенията в Харков спрямо Русия

Скорошен пост в социалната мрежа Фейсбук твърди, че жителите на североизточния град Харков "искат миротворчески руски войски". "НАЙ-ВАЖНОТО ДНЕШНО ВИДЕО!!! ЖИТЕЛИТЕ на ХАРКОВ ИСКАТ МИРОТВОРЧЕСКИ РУСКИ ВОЙСКИ. Това няма да видите по телевизиите. СПОДЕЛЯЙТЕ ИСТИНАТА!", гласи текстът към видеоклип, чийто източник не е посочен.  Твърдение:..

публикувано на 08.01.24 в 06:00

Сатиричен сайт стои зад реклама на мъжка бременна кукла

Потребители във Facebook изразяват възмущение от "произведена серия от бременна мъжка кукла Кен". Споделено е видео, напомнящо на телевизионна реклама, която гласи, че не съществува дефиниция за "жена" и, че "гаджето на Барби (Кен - б.а.) се сдобива с така необходимата и мащабна промяна".    Рекламата е предизвикала вълна от недоволство и през миналата..

публикувано на 28.12.23 в 06:00