Преглед на печата

Снимка: БГНЕС

Огромният ръст на спестяванията, отчетен от БНБ, е водещото заглавие за вестник Сега. Депозитите на населението са се увеличили с близо 650 млн. лева само за месец. Заради понижени лихви обаче е само въпрос на време българите да започнат да внасят парите си в пенсионни фондове и спестовни застраховки вместо в депозити, прогнозират експерти пред Сега.

Вложенията в банки са на първа страница и наПреса. Вестникът цитира финансисти, според които политическата несигурност кара хората да спестяват. Инвеститорите също предпочитат да пазят финансите си и да не разкриват нови работни места, допълва изданието.

"Брюксел повиши прогнозата си за икономиката на България до 1,7%", пише Капитал Дейли и уточнява, че положителните очаквания за растежа са основно заради подобрението в Европа. С увеличаване на потреблението на българските домакинства се очаква да расте и вносът в страната.

"Хиляди незаконни български паспорти", гласи водещата статия на Труд. В продължение на години Държавната агенция за българите в чужбина е издавала незаконно удостоверения за български произход на всякакви чужденци, сочи проверка на Върховната административна прокуратура.

Благодарение на това те са взимали български паспорти по облекчена процедура, обяснява изданието.

"Свиват приема в топгимназиите", съобщава Стандарт и цитира шефа на столичния инспекторат по образование Ваня Кастрева, която прогнозира тежка битка за елитните гимназии. Причината е, че повечето училища в топ 10 ще приемат по 26, а не по 28 ученици в паралелка, а випускът на кандидат гимназистите е по-голям.

"Наши гурбетчии разлюбиха Германия", пише Новинар по повод данните на Федералната статистическа служба, че 200 000 българи и румънци са напуснали Германия за последните две години. Истерията с масовата имиграция от Източна Европа след свалянето на трудовите ограничения за България и Румъния е неоснователна, коментира Новинар.

Броят на завръщащите се у дома расте по-бързо от тези, които още вярват в "рая" на Запад, допълва по същата тема вестник Дума.

"Трансплантацията зависи от добрата спешна помощ и доверието на хората", посочва в интервю за 24 Часа новият национален консултант по трансплантология професор Любомир Спасов. Подобряването на спешната помощ и създаването на санитарна авиация ще решат много проблеми, допълва той.

София се готви да патентова на общия пазар на Европейския съюз българското розово масло и говеждата пастърма, съобщава Труд.Преди 10 дни страната ни е подала заявление за вписване на наименованието "пастърма говежда" в Европейския регистър на земеделските продукти и храни с традиционно специфичен характер. Ако то бъде одобрено, този продукт ще може да се произвежда само у нас по автентична рецепта.

В същото време осем родни производители се борят да защитят българското розово масло като изконен продукт за всички райони на страната, където се отглеждат рози.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!