НАТО провежда в Брюксел извънредно заседание с Русия за Украйна

Щабквартирата на НАТО
Снимка: www.armybase.us
По време на извънредното заседание генералният секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен заяви, че Русия продължава да нарушава суверенитета на Украйна и териториалната й цялост.

Върховният представител на Европейския съюз по външната политика и сигурността Катрин Аштън отложи посещението си в Украйна, предвидено за днес, за да присъства на срещите в Брюксел и Париж, посветени на украинската криза. 
15 държави - членки на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа ще участват във военна наблюдателна мисия в Украйна.

При пристигането си в Париж украинският външен министър Андрий Дешчица каза, че настоява за мирно решаване на конфликта с Русия, предаде Ройтерс.

Искаме да кажем няколко неща на руснаците. Искаме да поддържаме добър диалог и добри отношения с руския народ. Искаме да решим мирно този конфликт и не искаме да воюваме с руснаците, заяви Дешчица.

Според дипломатически източници, цитирани от ДПА, украинският министър на външните работи ще има в Париж двустранен разговор с руския си колега Сергей Лавров. Срещата не е потвърдена за момента нито от Москва, нито от Киев.

Междувременно в Киев премиерът Арсений Яценюк предупреди, че разполагането на руски сили в Кримския регион оказва изключително негативно влияние върху икономиката на страната. Руската агресия срещу територията на Украйна ще има политически и икономически последици, смята той. Правителството му води преговори с Международния валутен фонд за финансова помощ, за да бъде избегнат фалит на страната.

Лидерът на партия "Баткившчина" Юлия Тимошенко заяви, че руският президент Владимир Путин трябва да приеме, че няма право на управление в Украйна.
Смятам, че това е неговата субективна оценка. Имаме напълно законни власти в Украйна, които сега управляват заради нашата воля. Тази власт е призната от всички демократични общества и днес те работят за стабилизирането на Украйна след кризата, оставена ни от диктатурата. Мисля, че това е "отчаян ход" от страна на Путин да задържи влиянието и властта си в Украйна, каза Тимошенко в интервю за Би Би Си.

В Донецк Украйна развя знамето си над сградата на регионалното правителство, където в събота бе поставено знамето на Русия. Полицията евакуира сградата, която от понеделник е окупирана от проруски демонстранти, заради съобщения, че в сградата са поставени бомби.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!