Украйна, Грузия и Молдова подписаха споразумения за асоцииране с Европейския съюз, Русия заплашва със защитни мерки

| обновено на 27.06.14 в 16:05
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Украйна, Грузия и Молдова подписаха споразумения за асоцииране с Европейския съюз. През последните месеци Украйна плати възможно най-високата цена, за да сбъдне европейската си мечта, заяви президентът на Украйна Петро Порошенко при подписването на споразумението. Той го определи и като начало на подготовка за членство в Европейския съюз.

Какъв велик ден! Може би най-великият ден за страната ми след Независимостта през 1991-ва година. Момент, който е както историческа, така и ориентиран към бъдещето.!Предшественикът на Порошенко Виктор Янукович отказа да подпише споразумението за асоцииране, което доведе до кървавите протести в страната и до свалянето му от власт.

Това е голям ден за Европа. Европейският съюз ви подкрепя повече от всякога, заяви председателят на Европейския съвет Херман ван Ромпой преди подписването в Брюксел, а председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу подчерта За трите ни страни-партньори това е признание за значителния прогрес, постигнат през последните години, както и за силната им политическа воля да се приближат към Европейския съюз.

Незабавната реакция на Москва след подписването беше, че ще има "сериозни последици". Според руския президент Владимир Путин, опитите за принуждаване на Украйна да направи избор между Русия и Европейския съюз са подтикнали страната към разделение. Путин призова да се удължи примирието между украинските войски и проруските бунтовници, чийто срок изтича днес. Очаква се украинският държавен глава Порошенко да направи изявление за удължаване прекратяването на огъня.

Русия ще реагира със защитни мерки в случай, че подписаните от Украйна, Грузия и Молдова споразуменията с Европейския съюз имат негативно влияние върху руските пазари,  заяви прессекретарят на руския държавен глава Дмитрий Песков. Песков припомни думите на президента Владимир Путин, че всичко ще зависи от влизането всила на подписаните документи, от тяхната ратификация и реализация.

Въпросът не е в самите документи, чието подписване е суверенно право на тези държави, я във възможностите за влияние върху нашите пазари. ако то бъде негативно, ще предприемем мерки.

Руският заместник-министър на външните работи Григорий Карасин заплаши.Киев със сериозни последствия.По думите му, много е важно страните, подписали договорите, да са наясно, че промени ще има не само в отношенията им с Европейския съюз, но и с другите страни, включително с Русия, с която Украина и Молдова имат действащи споразумения за свободна търговия в рамките на ОНД. Дипломатът припомни, че Русия неведнъж е предлагала консултации за последиците от споразуменията с ЕС, но нито Киев, Кишинев или Брюксел са откликнали.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!