СЗО: Епидемията от ебола е глобална заплаха за общественото здраве

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Световната здравна организация обяви огнището на ебола в Западна Африка за глобална заплаха за общественото здраве. Според генералния директор на СЗО д-р Маргарет Чан са необходими извънредни усилия за спиране на разпространението на смъртоносната болест:

Това е най-голямото, най-сериозното и най-сложното разпространение на болестта в близо 40-годишното й съществуване. Комитетът за извънредни ситуации беше единодушен и признава сериозната и необичайна същност на заразата, възможността за допълнително международно разпространение, както и нуждата от силна международна координация на реакцията ни.

Световната здравна организация обяви подобно извънредно положение и при пандемията от свински грип през 2009-та година и заради полиомиелит през май.

От началото на годината над 930 души починаха заради ебола в западноафриканските държави Гвинея, Либерия, Нигерия и Сиера Леоне, припомня Би Би Си.

Няма да има обща забрана за международни пътувания или търговия, обясниха от организацията. Държавите обаче трябва да бъдат подготвени да регистрират, разследват и да се погрижат за случаи на заразени с ебола, включително по летищата.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!