Южната област Пулия е първенец на Италия за най-вкусно традиционно ястие. Това бе отредено на националния конкурс за храна в селския туризъм "Агритур", който се проведе в град Арецо, област Тоскана.
Гозбата - победител е Sagne ‘ncannulate, дело на две сестри от четвърто поколения собственици на селски туризъм в района Саленто на област Пулия. Обичайнa е за неделната трапеза. Съставките са домашно приготвените макарони "сание" - дълги, широки и усукани. Заливат се със сос, направен от чист зехтин, лук, домати, бекон, парченца свинско месо, босилек, листа от кервиз и уникалната натурално люта извара.
Известна под името ricotta forte, тя се среща единствено в област Пулия и придава на всяко ястие неповторим вкус и аромат.
Президентът на журито Джорджо Менна изрази задоволство от това, че националният конкурс "Агритур" е един от малкото, останали на Апенините, които представят действителната хубост на селската кухня и ценностите, в които италианците се припознават.
Победата на област Пулия е за втора поредна година. Миналата година тя се изяви с макароните "орекиете" със заливка от съцветия на броколи, аншуа и чист зехтин.
Електронна поща:
reporter@bnr.bgАдрес:
София, ПК 1040,