Преглед на чуждестранния печат

Опасенията на Брюксел, че "брекзитът" може да събори блока от 28 европейски държави се засилиха, след като стана ясно, че повече от половината френски гласоподаватели подкрепят идеята за провеждане на референдум за членство в Европейския съюз, подобен на британския, отбелязва вестник "Дейли Експрес“. Изданието допълва, че според проучване 53% от французите искат да изразят мнение относно бъдещето на Франция в структурите на Евросъюза. Лидерът на крайно дясната националистическа партия "Национален фронт" Марин льо Пен приветства резултатите от допитването като "изключително окуражителни".

Министър-председателят на Украйна Арсений Яценюк се съгласи да подаде оставка при определени условия, пише руският вестник "Взгляд“. Те включват изискването в правителството да останат двама министри от партията "Народен фронт“ - тези на вътрешните работи и правосъдието - Арсен Аваков и Павел Петренко. "Фронтоваците“ поискаха да задържат длъжността на председателя на Върховната Рада на Украйна. Кой точно ще поеме този пост все още не е известно, тъй като преговорите продължават. Към момента обаче се разглеждат кандидатурите на Андрей Парубий и Максим Бурбак, посочва изданието.

В руската столица бяха обсъдени перспективите на отношенията между Токио и Москва. В рамките на дискусиите стана ясно, че Япония не възприема Русия като азиатска държава, коментира вестник "Независимая газета“. Властите в държавата на изгряващото слънце се опасяват от сближаване между Китай и Русия, и са готови да развиват връзки с руската столица, въпреки териториалните разногласия, които имат. Японският малък бизнес работи добре с партньори от Далечния Изток на Руската федерация, но в Токио се оплакват от нестабилната рубла и промените, въведени в руските правила за водене на бизнес, допълва още вестникът.

Започнаха първите организирани сирийски доставки на плодове и зеленчуци за Русия, които трябва да изместят макар и частично забранените през януари за внос турски продукти, пише вестник "Коммерсант“. През декември 2015 г. Сирия изрази готовност да изнася плодове и зеленчуци за Русия, но досега доставките имаха пробен характер и бяха съставени от малки поръчки, тъй като продължаващите военни действия в страната правят търговските начинания изключително рискови, припомня вестникът.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!