Преглед на чуждестранния печат

Терористичните атентати в Брюксел са водещи за чуждестранните печатни издания днес. "Хората знаеха, че това ще се случи, от месеци в Белгия заплахата се усещаше", посочва вестник "Соар". "Свикнахме с приближаващата заплаха, но се надявахме терористите да се откажат от намеренията си или да бъдат обезвредени", допълва "Либр Белжик"

"Ислямска държава“ удари сърцето на Европа, пише френският вестник "Фигаро". В коментар на специалиста по ислям и арабския свят Матийо Гидер се посочва, че атентатите в Брюксел са били планирани от дълго време, но арестът на Салах Абдеслам миналата седмица вероятно е ускорил нещата. Атаките може да се тълкуват като послание към силите за сигурност в Белгия, но и във Франция, които "викаха победа" след задържането на Абдеслам. Според Гидер терористите от Брюксел са по-скоро от други клетки, а не от антуража на Абдеслам. 

"Бомби, натъпкани с пирони, избухнаха в Брюксел при най-смъртоносното нападение в сърцето на Европа след атентатите в Париж преди четири месеца", пише вестник "Ню Йорк таймс". Бомбените атентати доведоха до повишаване на нивото на заплаха от тероризъм и в Ню Йорк и други големи градове, отбелязва американското издание. 

Вестник "Вашингтон пост" пише, че вчерашните масови убийства добавят Брюксел към "позорния, но разрастващ се списък с европейски столици, преживели смъртоносни нападения през изминалата година, извършени или вдъхновени от "Ислямска държава". Поредното кръвопролитие ясно показва, че европейските столици продължават да са опасно уязвими въпреки опитите за унищожаване на екстремистката организация.

Британският вестник "Гардиън" задава въпроса "Защо атентаторите са взели на прицел Белгия" и отговаря, че слабата интеграция, политическата нестабилност и увеличаващите се доказателства за екстремизъм правят нападенията в Брюксел малко изненадващи.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!