Преглед на чуждестранния печат

Америка бе разстреляна от упор; касапницата във Флорида може да се отрази на резултата от президентските избори в САЩ, пише руският вестник "Комерсант" в коментар за масовото убийство в американския град Орландо на 12 юни. Вероятният републикански кандидат Доналд Тръмп настоя президентът Обама и претендентът на демократите Хилари Клинтън да признаят разстрела в Орландо за акт на радикален ислямизъм. В противен случай според Тръмп Барак Обама трябва да подаде оставка, а Хилари Клинтън - да напусне предизборната надпревара, отбелязва изданието. При всяко положение обаче основни теми в предизборната надпревара занапред ще са борбата с тероризма в Америка, въвеждането на по-строг контрол върху имиграцията и изгледите да се ограничи продажбата на оръжия в страната, разрешена от конституцията на САЩ, добавя "Комерсант".
Властите в Гърция са дали "ултиматум" на големите длъжници, като са изпратили уведомителни писма на онези от тях със задължения към държавата от над 150 хиляди евро, съобщават вестниците в Атина. Вестник "Нафтемборики" пише, че такива писма са изпратени на повече от 20 хиляди души. Списъкът с големите длъжници бе поискан от кредиторите на Гърция и средствата от тях трябва да бъдат събрани до края на годината. Вестник "Катимерини" коментира, че въпреки повишените данъци приходите в държавата остават ниски и не могат да бъдат събрани. 
Строежът на газопровод, свързващ България, Румъния, Унгария, Австрия, ще започне догодина, пише румънският вестник "Путеря". След "смъртта" на Набуко - един от най-грандиозните проекти, целящи да спасят Европа от монопола на руския газ - редица страни от Европейския съюз се ориентираха към БРУА, един проект, който, макар и по-скромен, има големи шансове да бъде осъществен, коментира изданието. Според представители на румънското министерство на енергетиката строежът на газопровода ще започне към края на следващата година и може да бъде завършен в рамките на две години. "Румъния може да се топли следващата зима с много по-евтин руски газ", пише вестник "Котидианул", като отбелязва, че това е "немислима до преди две години ситуация". 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!