Акценти от чуждестранния печат

Обединеното кралство е разделено и може да се разцепи на две, пише "Индипендънт". Резултатите от референдума показват една страна разделена географски, от социални класи и поколенчески. Въпреки че британският премиер в оставка Дейвид Камерън заяви, че Шотландия, Уелс и Северна Ирландия ще бъдат включени в преговорите да напускане на Евросъюза, сега перспективите пред втори референдум за независимост на Шотландия са съвсем реални, допълва още "Индипендънт".
Излизането на Великобритания от Европейския съюз ще струва скъпо на Германия като нейните ежегодни вноски в бюджета на общността ще се увеличат с 3 милиарда евро. Това се казва в документ на министерството на финансите на ФРГ за вътрешно ползване, посветен на плановете на германското правителство в случай на Брекзит, цитиран от "Ханделсблат". С излизането на Великобритания, Евросъюза ще се лиши от третия по големина източник за попълване на европейската каса.
Германските и френските власти активно търсят нови пътища и ориентири за Европейския съюз. Заедно с останалите страни, основателките на ЕС, са готови да разгледат варианта за "гъвкав съюз", пише "Франкфуртер Алгемайне Цайтунг".
Референдумът във Великобритания принуди Германия и Франция да се сплотят в търсенето на нови пътища за развитието на Евросъюза. "Европа днес се нуждае от ориентири", заяви в интервю за изданието германският външен министър Франк-Валтер Щайнмайер. Той подчерта, че именно Берлин и Париж носят главната отговорност за съдбата на организация.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!