Преглед на печата

Една от основните теми в столичния печат е спряната обществена поръчка за рекламни материали в Министерството на образованието на стойност над 2 милиона лева.
Вестник "Сега" пише - "Сред купищата брошури, значки, тениски, чадъри  и други материали, които традиционно се поръчват, присъстват и нямащи нищо общо с образованието артикули като антистрес топки, запалки и стъргалки за лед за кола".
"Труд" отбелязва на първа страница - "Кунева изумена, раздават 2 милиона лева без нея", "Стандарт" добавя "Кунева спря реклама със запалки". 
Друга водеща тема в столичните вестници е официалният избор на генерал Румен Радев за кандидат на БСП за президент.
Вестник "Дума" цитира Радев, който заявява: "В бойни мисии съм се научил да побеждавам". "Винаги съм се приземявал успешно", цитира от своя страна генерала вестник "24 часа".
Другите новини от днешните вестници:
"Предизборно властта обещава да не взема нов дълг догодина, пише вестник "Земя" като цитира финансовият министър, който твърди, че е много вероятно да се заложи нулев лимит за нов дълг в бюджета за 2017 година.
"Повече пари за образование и армия". Това ще бъдат приоритетите в бюджет 2017, четем на първа страница на вестник "Стандарт". 
"Разрешават 10 дни отсъствия на учениците. Ако детето пропусне 25% от часовете по един предмет, отива на изпит", съобщава "Телеграф". "Всяко училище само ще решава при колко отсъствия да изключи един ученик. Директорът може да позволи с писмена заповед детето да не влиза в клас три дни по уважителни причини". Също така "ще има правото да отпусне още седем дни почивка на ученика, ако това бъде одобрено от педагогическия съвет". Това е новото в училищния стандарт за приобщаващо образование, предложен от просветното министерство за обществено обсъждане, утпочнява още "Телеграф".
"180 милиона евро спад на преките инвестиции в страната. Все по-малко чужденци купуват недвижими имоти у нас, показват данни на БНБ. Износът и вносът също намаляват", отбелязва вестник "Труд". Изданието пояснява, че преките инвестиции в страната за първите 6 месеца са се свили с около 180 миниона евро или с почти 19% спрямо същия период за миналата година.
"Лесните заеми на 7-годишен рекорд. Дължим 51 милиарда лева на банки и фирми за бързи кредити". Това изчислява вестник "Монитор" на база на данни на БНБ към края на юни. От тази сума над 2 милиарда лева са кредитите, изтеглени от небанкови институции. Това е най-високото ниво от края на март 2009 година, допълва още всекидневникът.
"Най-скъпият тунел: Сблъсък между много чужди и местни строители, отбелязва "Капитал дейли" и разяснява, че "Цената от 250 милиона лева за "Железница" е привлякла много италиански, испански и турски компани, както и големи български дружества. Тунелът на магистрала "Струма" е дълъг 2 километра и струва 250 милиона лева, посочва още изданието. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!