Преглед на печата

Водеща тема в седмичния брой на вестник "Капитал" е резултатът от проведените стрес тестове на банковия сектор у нас, който беше оповестен миналата седмица.

"Какво не показа проверките на банките", пита изданието и допълва, че "според БНБ секторът е средно здрав,  но бяха прикрити индивидуални проблеми". Седмичникът коментира, че основният резултат от стрес тестовете "се оказва смекчено поднесена картина с леко пиар захаросване. Това осигури изпълняването на една от ключовите задачи на БНБ - да пази финансовата стабилност. След оповестяването няма паника, няма тегления, но главната цел - да се върне доверието в централната банка като институция, отново остава неизпълнена. БНБ в началото тръгна със заявка за пълна прозрачност, но финално публикува по няколко недостатъчни числа за всяка банка".

"Край на терора с банковите такси", пише вестник "Банкер". Изданието пояснява, че по-малко от месец остава до влизането в сила на новите изисквания на Закона за платежните услуги. Т.нар. "приемливи" такси трябва да бъдат по-ниски от средния размер на таксите, събирани от банките у нас, изчислени за предходната календарна година, уточнява седмичникът.

"Заплатите във Видин са почти двойно по-ниски от софийските. В 7 области средното възнаграждение все още не може да достигне 700 лева", четем на първа страница на вестник "Сега". Изданието се позовава на данни от статистиката за второто тримесечие на годината и пояснява, че средното възнаграждение в Северозападна България е по-близо до минималната заплата отколкото до средната.

"Поредна скандална поръчка на министър". Замесен в скандални инциденти, син на изгонен от ГЕРБ партиен активист, ще ремонтира паркинга на Министерството на икономиката, съобщава вестник "Дума".

Теоретичните изпити за шофьори ще се провеждат само в кабинетите на автомобилната администрация, пише "Стандарт". Изискването влиза в сила от днес като "целта е да се намали корупцията при изкарване на шофьорска книжка".

"София посрещна първия в света туристически електромотор", съобщава вестник "Труд". "Той разполага със сменяеми батерии, като може да измине над 380 километра само с едно зареждане. Иновацията е дело на екип от студенти от Техническия университет в Айндховен, Холандия. За да покажат изобретението, те тръгват на околосветска обиколка. Целта им е в рамките на 80 дни да заминат 26 хиляди километра. Заместник-министърът на икономиката Даниела Везиева заявява, че през 2015-а се отчита ръст на купените хибриди с 44% спрямо минали години, допълва още "Труд".

"Внуци на ветерани продават медалите им в нета", показва проверка на вестник "Монитор". В един от сайтовете за онлайн търговия има над 2 хиляди наши военни отличия, посочва изданието.

"Избраха Мариус Донкин за шеф на Народния театър, чака подпис на Рашидов. Две години трупата няма директор", пише вестник "24 часа". Всекидневникът цитира председателя на Съюза на българските артисти Христо Мутафчиев, който казва, че "Донкин ще даде нов тласък на репертоара и ще привлече нови имена - режисьори и актьори".




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!