Инфлацията в еврозоната се очаква бъде 0.2 на сто на годишна база

Инфлацията в еврозоната през август се очаква да остане стабилна на нивата от 0.2 процента на годишна база. Това сочат изчисленията на статическата служба на Европейския съюз Евростат. Храните, алкохолът и цигарите се очаква да имат най-голямата инфлация на годишна база през август от 1,3 на сто. След тях се нареждат услугите с 1,1 процент и промишлените стоки с 0,3 на сто.

---

Европейската комисия предложи днес да бъде наложена забрана в държавите членки на ново психоактивно вещество, известно като "Черна мамба". Данните на Европейския център за наблюдение на наркотиците и наркотичните зависимости сочат, че веществото е изключително токсично и причинява сериозни вреди на здравето. Досега осем държави членки са съобщили за 28 смъртни случая вследствие на употребата му.

Еврокомисарят по миграция, вътрешни работи и гражданство Димитрис Аврамополус посочи, че в Европа продължава да се увеличава броят, видът и достъпността на нови вредни наркотици. Според него еврочленките не могат да се справят поотделно с разпространяването на нови психоактивни вещества. Предложението за прилагането на мерки за контрол на т.нар. "черна мамба" е част от усилията на Брюксел за борба с новите вредни субстанции на европейско ниво.

Аврамополус уточни, че Европейската комисия предлага също укрепване на системата на Европейския съюз за ранно предупреждение и оценка на риска при новите психоактивни вещества. Това ще помогне за по-систематично наблюдение и за по-бързо взимане на решения за новопоявилите се субстанции.

---

Четири филма, финансирани с европейски средства, участват в надпреварата за отличия на кинофестивала във Венеция, който започва днес. Лентите са получили общо финансиране от 160 хиляди евро по линия на програма "Креативна Европа - Медия". В неделя еврокомисарят по цифрова икономика и общество Гюнтер Йотингер ще присъства на фестивала. Той ще се срещне с представители на филмовия сектор и ще обсъди с тях дейностите на Съюза за стимулиране на разпространението на европейски филми.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!