Грузия се доближава до падане на визите за ЕС

Членовете на комисията по граждански свободи в Европейския парламент подкрепиха идеята за премахване на визите за грузински граждани, които посещават Европейския съюз. Предстои представители на Брюксел на продължат преговорите с Тбилиси за финализиране на споразумението за визова либерализация. То беше забавено, след като Германия заяви през лятото, че грузински банди са виновни са престъпната вълна в страната. Берлин настоя, че премахването на визите трябва да бъде забавено, докато Евросъюзът не се договори за по-лесни процедури за прекратяване на безвизовото пътуване. Процесът за постигане на подобно споразумение тече в момента.

Комисията по граждански свободи предложи също да отпаднат визите за украинци и по-късно този месец евродепутатите ще гласуват официално дали Киев да получи визовите облекчения. Споразумението с Украйна обаче е белязано от провала на страната в борбата с корупцията, припомня "И Ю Обзървър".

---

Подобрило се е представянето на пазарите в страните от Европейския съюз се, но са необходими още усилия в сектори като телекомуникациите и енергетиката. Това сочи Индексът на потребителските пазари за 2016-а година, който беше публикуван от Европейската комисия. Индексът следи как се представят 42 стоки и услуги. Според еврокомисаря по правосъдие, потребители и равенство на половете Вера Юрова потребителите имат по-голямо доверие в пазарите. Това е резултат както от пазарни реформи, така и от ефективното прилагане на правила, които работят в полза на потребителите. Тя обаче подчерта, че тази тенденция трябва да се запази, особено в пазарни сектори, които не се представят толкова успешно.

Индексът на потребителите се използва от държавите членки, за да се сравни прилагането на различни пазарни политики. Пазарите се представят по-добре, когато потребителското доверие е по-голямо. По тази причина Брюксел подготвя различни инициативи, които да отстранят проблемите, от които потребителите се оплакват в сектори като енергетиката и телекомуникациите, уточнява Европейската комисия.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!