Акценти от чуждестранния печат

Руският печат коментира победата на партията с мнозинство в досегашната Държавна дума "Единна Русия". Вчерашните избори сочат нарастващата политическа зрялост на хората в Русия – те демонстрираха стремеж към стабилна и сигурна ситуация в страната, заяви президентът Владимир Путин, цитиран от "Росийская газета".

В новата Държавна дума ще заседават същите четири групи, както и в предишните два парламента. Още не се знае доколко ще доминира фракцията на "Единна Русия", отбелязва "Комерсант".

"Получестни избори", обобщава събитието в заглавие "Ведомости". Ако съдим по сигналите за нарушения, идващи от партии и наблюдатели, изборите за Държавна дума през 2016 г. не са били много по-различни от тези през 2011 г., посочва изданието.

Германският канцлер Ангела Меркел понесе съкрушителна загуба от възраждащата се крайна десница на вчерашните регионални избори в Берлин, пише британският вестник "Телеграф". Партията ѝ Християндемократически съюз постигна най-слабия резултат в историята си в германската столица. В същото време антиимигрантската "Алтернатива за Германия" постигна най-високия резултат, отбелязван от крайнодясна партия в Германия след Втората световна война, подчертава британското издание.

Берлин е десетата германска провинция, в която "Алтернатива за Германия" печели места в регионалния парламент и изглежда, че има достатъчна подкрепа, за да влезе в националния парламент догодина, пише вестник "Ню Йорк таймс".

Постижението на крайнодясната партия показва чувствителността на част от германското обществено мнение към темите, които днес са водещи в Германия и други европейски страни – имиграцията, тероризмът и идентичността, отбелязва френският вестник "Монд".



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!