Около 119 млн. души от ЕС са изложени на риск от бедност

Около 119 милиона души в Европейския съюз, или 23,7 на сто от населението, са били изложени на риск от бедност или социално изключване през 2015 г. Това обяви днес европейската статистическа служба Евростат по повод отбелязването на Международния ден за изкореняване на бедността.

Децата и младите хора са най-засегнати от бедността, заявиха заместник-председателят на Европейската комисия Валдис Домбровскис и еврокомисарят по заетостта и социалните въпроси Мариан Тисен. Повече работни места и растеж са най-добрите начини за избягването на бедността и социалното изключване, подчертават те. По тази причина Европейската комисия стартира инвестиционния план за Европа и инициативата "Гаранция за младежта", която стимулира младежката заетост и образование. Съвместната мисия на Европейската комисия, държавите членки и неправителствените организации е да работят за Европа, в която никой не бива изоставен, посочват още Домбровскис и Тисен.

Европейската комисия представя днес обширен преглед на проектите за борба с трафика на хора, които са били финансирани с евросредства в периода от 2004 г. до 2015 г. Прегледът е по повод предстоящия на 18-и октомври Европейския ден за борба с трафика на хора, който тази година се отбелязва за десети път. Във връзка с него Брюксел призовава за подновяване на съвместните усилия на държавите членки за елиминиране на този вид организирана престъпност.

Еврокомисарят по миграция, вътрешни работи и гражданство Димитрис Аврамопулос подчерта, че появата на нови тенденции изисква по-интензивни европейски усилия за борба с трафика на хора. По думите му, мигрантите и бежанците, особено уязвими групи като жените и непридружаваните деца, са подложени на ужасяващи преживявания в ръцете на трафикантите. Еврокомисар Аврамопулос допълни, че Брюксел ще продължи да подкрепя държавите членки в борбата с този вид организирана престъпност както със законодателни мерки, така и финансово. Дължим това на всяка жертва на трафика на хора, смята еврокомисарят.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!