Преглед на печата

Снимка: Мария Пеева

Правителството се готви за масово нахлуване на бежанци, пише на първата си страница вестник "Сега". Вътрешният министър Румяна Бъчварова е издала заповед, с която е активирана втора степен на опасност за българо-турската граница. Степента изисква подготовката на условия, ако се случи третата степен - масово нахлуване на бежанци.

"Тревога по границата" е заглавието на "Стандарт" по темата. Повишен риск от наплив на бежанци вдигна по тревога охраната на границата ни с Турция. Опасенията са, че започналата атака срещу контролирания от джихадистите Мосул ще доведе до нова огромна вълна бегълци.

ГЕРБ е щяла да издигне президента Росен Плевнелиев за втори мандат, но провокация от страна на лидера на ДСБ Радан Кънев е провалила номинацията. Това обяви в Брюксел премиерът Бойко Борисов, пише на първата си страница вестник "24 часа". "Ако не беше провокацията на ДСБ, че ако се откаже от ГЕРБ и се яви като независим, те ще го подкрепят, щях да го издигна за втори мандат", е казал премиерът.

Таванът от 35 секции остана за Турция, САЩ и Канада. За Европейския съюз падна, пише в заглавие вестник "24 часа".

Всеки сам трябва да поиска бюлетина и за вота, и за референдума, уточняват от вестник "Сега".

"Бойко Борисов ни продаде за СЕТА", е челното заглавие на вестник "Дума". Валония обаче не отстъпи от възраженията си срещу споразумението между Европейския съюз и Канада.

"Стягаме без виза багажа за Канада", пише по темата "Монитор".

Българите ще могат да посещават Канада без визи от 1 декември, е казал премиерът Борисов, цитиран от вестник "Сега". Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер обаче е уточнил, че това няма да се случи без подписването на СЕТА.

Защо Русия се върна към политическата надпревара със Запада и как това засяга България, е темата на седмичния вестник "Капитал". България не изглежда да има съпротивителни сили срещу все по-агресивните действия на Русия в Европа, пише изданието.

13 въпроса по телефона отсяват кой колко ще чака за линейка, съобщава "24 часа". Това е новата система, която тръгва в спешната помощ пробно от 16 ноември. Повикванията ще бъдат означавани с кодове в зависимост от опасността за живота на пациента.

България е най-бедна на рибни ресурси в Европа, съобщава на първата си страница "Монитор". Около 25 милиона лева годишно е оборотът от любителския риболов у нас. Това е казал за вестника експерт от Българския ловно-рибарски съюз. По думите му, в последните години популациите у нас драстично са намалели. Причината е глобалното затопляне, бракониерството, както и бурното развитие на всички водорасли и растения, от което намалява кислородът във водата. За 2-3 години популациите могат да се възстановят, смята експертът, но е нужно по-добро стопанисване и зарибяване.

Наемите в София се повишиха с 5 до 10 процента за година, сочат данни на агенциите а недвижими имоти, цитирани от "Стандарт". Най-голямо увеличение е отчетено в столичния квартал "Младост".




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!