Преглед на печата

Водеща тема на вестниците днес са първите резултати от вчерашния изборен ден. 
"Балотаж ГЕРБ – БСП, референдумът е валиден" обобщава в заглавие вестник "Труд" и отбелязва, че след десет поредни победи това е първата изборна загуба на управляващата партия. 
"Радев поведе, замириса на избори", пише на първа страница "Стандарт", цитирайки данните на "Алфа рисърч" към 22 ч. снощи, според които за ген. Румен Радев са гласували 24,8%, а за Цецка Цачева – 23,5%. 
"Не е време за оставка на правителството. Страната има нужда от стабилност", са първите коментари на най-близките до премиера Борисов министри и членове на ГЕРБ, минути след края на изборния ден. Повод е заканата на премиера, че ще подаде оставка на правителството, ако ГЕРБ не е първа сила на първи тур.
В интервю за вестник "24 часа" проф. Михаил Константинов казва, че предсрочен вот сега означава 3-4 месеца политическо безвремие.
За първи път 50% от гласувалите нямат фаворит за втори тур, посочва за "Стандарт" социологът Юлий Павлов и отбелязва, че има силно разпиляване на вота, което показва сериозно разочарование от политическата класа. 
По думите му, ходът на Борисов ще има най-голяма тежест на балотажа. 
Референдумът на Слави на косъм да стане закон, пише "Стандарт" и добавя, че над 3 милиона души са казали "да" на мажоритарните избори, задължителното гласуване и по-малкото пари за партиите. "Това се случи въпреки всички препятствия, които бяха поставени в законодателен и организационен план", припомня вестник "Сега". 
Според "Труд" избирателната активност на референдума вероятно ще надхвърли 50 процента. 
Вестниците коментират и затрудненото гласуване за сънародниците ни в чужбина. "Унизиха ни за една бюлетина", коментират организацията на изборите българи в Англия, Германия и Белгия, цитирани от "Стандарт". 
В Лондон българите чакаха повече от 3 часа, за да гласуват. Много напрежение имаше и в Бурса, пише "Сега". Изселнически организации заплашиха, че ще отнесат въпроса до европейските институции.
Над 180 сигнала за нарушения са постъпили в ЦИК, но нито един от не е за купен вот, информира "24 часа". Над 90 сигнала са подадени в МВР. По-голяма част от са тях са свързани с дребни нарушения.
Вестник "България ДНЕС" пише за недоволството на малките хора, че урните за бюлетини се поставят твърде високо.
Сред другите теми в печата се откроява информацията за това, че българските медицински сестри, които прекараха 8 години в либийски затвори, нямат пари да заведат дело за обезщетение, след като стана ясно, че службите в Триполи са заразявали деца с вирус на СПИН, пише "Монитор". 
Всеки трети шофьор у нас пие и след това шофира, показват резултати от проучване, цитирано във вестник "Телеграф". 
Близо 80% от анкетираните смятат за недопустимо шофирането след употреба на алкохол, но въпреки това над 30% признават, че им се е случвало да шофират пили, отбелязва изданието.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!