Преглед на печата

Снимка: Мария Пеева

Водеща тема в днешния печат е победата на Румен Радев и Илияна Йотова на президентските избори.

"Генералът разби партийния секретар", е заглавието на вестник "Труд".

"Радев е петият президент", информира "Телеграф".

Според "Стандарт" гласувалите за Радев са се удвоили, защото привържениците на повечето отпаднали кандидати вчера са предпочели генерала.

Новоизбраният президент печели по всички показатели - в големите градове, сред висшистите и младите, посочва "Дума".

В интервю за "Стандарт" политологът Димитър Ганев твърди, че всеки трети глас за Радев не е партиен.

Вестник "Сега" допълва, че победата на Румен Радев ще размести политическите пластове.

Само час след обявяването на резултатите премиерът Бойко Борисов обяви, че подава оставка, каквато заявка даде предварително, съобщава "Телеграф".

"Нов президент, нови избори" пише в заглавие вестник "24 часа". Краят на март, началото на април са най-ранната възможност за насрочването на извънредни парламентарни избори, коментират експерти пред изданието.

Премиерът Борисов обяви, че веднага ще върне мандата, който ще му даде президентът за съставяне на правителство от сегашния парламент. От БСП също не показаха готовност да се опитват са сглобят кабинет,отбелязва "Стандарт".

Заформя се дебат по въпроса дали Плевнелиев може да насрочи предсрочни избори, без да разпуска парламента, или това е правомощие на новия президент, пише "Капитал".

Според "Труд", в партията на Борисов обсъждат и вариант "саморазпускане на Народното събрание". При това положение обаче няма да бъде приет нито бюджетът за 2017 г., нито ще бъдат гласувани решенията на референдума, отбелязва изданието.

Вестниците пишат и за коментара на премиера Борисов относно резултатите от референдума. По думите му, те са показателни, че над 3 милиона и половина избиратели желаят промяна.

Прокуратурата е образувала досъдебни производства по 13 сигнала за времето от първия до втори тур на вота, обясни главният прокурор Сотир Цацаров, цитиран от "Телеграф".

Четири сайта ще бъдат глобени за нарушение на забраната за оповестяване на междинни данни за гласуването от социологическите проучвания, съобщава "Монитор".

Ураганен вятър нанесе щети в Североизточна България, съобщава "Дума". Стихията отнесе покриви, дървета и причини катастрофи в десетки населени места.

148 селища в Североизточна България останаха на тъмно, допълва "Труд".

Около 60% от висшистите у нас работят на позиции, за които се иска средно образование, нямащи нищо общо с квалификацията им, казва в интервю за "Сега" експертът от Българската стопанска камара Томчо Томов. По думите му, ако не се вземат спешни мерки на пазара на труда и в образованието, до 5 години може да настъпи катастрофа. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!