Акценти от чуждестранния печат

Основна тема в британските всекидневници са попарените надежди на правителството да постигне предварително споразумение с ЕС относно статута на 3,3 млн. граждани на ЕС, живеещи и работещи във Великобритания, и съответно на 1,2 млн. британци, работещи в страните от ЕС. 

Премиерът на страна Тереза Мей се надяваше въпросът да бъде разрешен позитивно и реципрочно, като се гарантират правата на едните и на другите още преди да са започнали преговорите за развода с ЕС. 
"Файненшъл таймс" отбелязва, че германският канцлер Ангела Меркел лично е заявила на Мей, че не може да има частични споразумения, преди Великобритания за започне формални преговори за излизане от ЕС догодина. 
Руският вестник "Комерсант" отбелязва, че турският президент Реджеп Ердоган е направил изявление, което може да предизвика сериозна регионална криза и да затрудни отношенията на Анкара с Москва. Руският печат цитира Ердоган, според когото Турция няма претенции за сирийска територия, а операцията ѝ там цели да сложи край на "жестокото управление" на президента Башар Асад, който по думите му извършва държавен тероризъм.
До 29 ноември официалната версия на Анкара изглеждаше съвсем различно - според нея турските въоръжени сили се борят в Сирия срещу групировката "Ислямска държава" и "терористичните подразделения", подчертава още "Комерсант". 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!