Преглед на печата

400 000 българи тръгват на път по Коледа, пише вестник "Труд". По този повод от БДЖ са пуснали над 13 500 допълнителни места. Съставите на влаковете ще бъдат увеличени до 27-ми декември.
"Оставете осветлението включено, ако жилището ще е празно по време на празниците". Това препоръчват от Министерството на вътрешните работи на пътуващите за празниците, съобщава "Телеграф". Полицията съветва да се пази дискретност относно предстоящите планове, а всички врати и прозорци да бъдат добре затворени. 
Вестник "Стандарт" информира за нови крадци в моловете - добре облечени мъже, с отлични обноски. Те обират дамите, докато ги ухажват или помагат за торбите с коледни покупки. 
По около 200 милиона лева дневно се очаква да похарчат българите в дните между Коледа и Нова година, пише "Стандарт". Парите ще отидат за подаръци, храна и екскурзии. Това прогнозират данъчните, като се позовават на данни от предишни години. Според проучване на "Монитор", поне 80 лева трябват за традиционния коледен обяд на четиричленно семейство. Трапезата за Бъдни вечер, макар и с постни ястия, ще ни излезе към 50 лева. 
Два дни преди Нова година ще бъдат изплатени последните болнични и обезщетения за майчинство за тази година, пише "24 часа". Сумите ще постъпят по сметките на хората на 29 декември, уточняват от Националния осигурителен институт. 
1 милиард и 800 милиона лева данъци и осигуровки са разкрити при извършване на 9700 ревизии от инспекторите на Националната агенция по приходите, пише "Телеграф".1355 богатащи са скрили 126 милиона, съобщава "Стандарт". По предварителни данни за 2016 г. НАП ще събере близо 18 милиарда  лева приходи от данъци и осигуровки. Подобен резултат досега не е бил постиган, подчертава "24 часа".
Военното министерство и министерството на вътрешните работи са лидери в харченето на пари в последния месец от годината и след оставката на правителстото. Това показват справка в Агенцията по обществените поръчки, както и отговори на различни министерства на питания на депутата Петър Славов, пише вестник "Сега". За последния месец Министерството на отбраната е възложило 26 обществени поръчки на обща стойност 115,8 милиона лева. За същия период на миналата година обществените поръчки са за малко над 50 милиона лева. От Министерствотото обясняват, че увеличението на сумата е заради сключените договори за доставка на кутии на агрегати за самолетите МиГ-29 и за доставка на горива за армията.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!