САЩ и Саудитска Арабия подписаха най-мащабната в историята на САЩ оръжейна сделка

| обновено на 20.05.17 в 21:26
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Президентът на САЩ Доналд Тръмп и кралят на Саудитска Арабия Салман подписаха в Рияд серия от споразумения, циментиращи  военното и икономическото партньорство на двете страни, предадоха Асошиейтед прес и Ройтерс.

Сред тях е най-мащабната в историята на САЩ оръжейна сделка, включваща доставки на американски оръжия и военно оборудване на Саудитска Арабия за почти 110 млрд. долара. Тя влиза в сила веднага. Сделката предвижда и допълнителни продажби на оръжие за Рияд за 350 млрд. долара през следващите 10 години. В изявление след церемонията Тръмп каза: Става дума за "огромни инвестиции в САЩ и нашата военна общност е много щастлива.

Служител в Белия дом уточни пред Франс прес, че оборудването ще помогне за дългосрочната сигурност на Саудитска Арабия и региона на Персийския залив, които са изправени пред заплахи от Иран. Очаква се също така да се увеличи способността на кралството да допринася за контратерористични операции в региона, което ще намали тежестта върху американските военни да извършват такива операции, обясни още служителят.

Подписани бяха и споразумения и сделки в областта на икономическото сътрудничество.

АП посочва, че за първи път американски президент дебютира на международната сцена с посещение в арабска и мюсюлманска страна.

Този пакет показва по възможно най-ясния начин ангажимента на Съединените щати към партньорството ни със Саудитска Арабия и партньорите ни от Персийския залив, докато в същото време разширява възможностите за американските компании в региона и подкрепя десетки хиляди нови работни места в американската отбранителна индустрия, пише в съобщения на администрацията на Тръмп.

Междувременно американската компания "Дженеръл електрик" съобщи, че е подписан меморандум за сътрудничество със Саудитска Арабия на стойност 15 млрд. долара.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!