Преглед на печата

Снимка: Мария Пеева

В заглавие на първата си страница вестник "Сега" пише: "Половината от нарушителите на пътя се разминават с глобите". Изданието обяснява, че "стотици хиляди глоби за нарушения на пътя или не са платени, или изобщо не са връчени. Системата за видеоконтрол е неефективна. Обработват се едва 20-30% от данните, заснети от камерите за контрол на скоростта".Всекидневникът коментира, че така "70-80% от видеоматериала от камерите, които и без това са недостатъчни, изобщо не се гледа, въпреки че в него са записани вероятно стотици хиляди нарушения. Половината от реално издадените електронни фишове се връщат обратно, защото нарушителите не се откриват на адрес, глобата не е връчена и наказателното постановление не може да влезе в сила". Изданието се позовава на данни от различни източници в МВР.

Вестник "24 часа" обръща внимание на войната по пътищата. Всекидневникът отбелязва: "16 по-малко са загиналите през 2017 спрямо същия период на миналата година". Като мярка за предотвратяване на катастрофите се планира поставянето на "легнали полицаи преди и след зебрите". Вътрешният министър Валентин Радев допълва, че "в училищата трябва да има часове по пътна безопасност".

"До края на юни сменяме личния лекар", съобщава вестник "Труд". Всекидневникът уточнява, че регистрационната форма за това може да се разпечата от сайта на Здравната каса в секцията "Вие питате". За "глад за специалисти" у нас пише вестник "Монитор". Изданието уточнява, че "11 554 висшисти са изтекли зад граница" от 2011 до 2016 година. В същото време близо 2000 висококвалифицирани чужденци са започнали работа у нас. Това е станало ясно от одитния доклад на Сметната палата.

"Свобода за конопа" - темата на броя на седмичното издание "Капитал". Изданието обяснява, че "бизнесът с индустриалния коноп е един от най-бързо растящите в света. България обаче пропуска вълната заради абсурдна държавна регулация. Тя спира производителите са се развиват, а инвеститорите предпочитат да работят извън България", допълва още изданието.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!