Преглед на печата

Снимка: Мария Пеева

Вестник "Сега" пише на първата си страница: "Държавата пак се активизира за строежа на АЕЦ "Белене". "НЕК  "Атомстройекспорт" спорят по цената за преконсервация на оборудването". Изданието обяснява, че "управляващите разработват бизнесмодели за финансирането и построяването на централата, които включват и държавно участие. Един от тях предвижда разликата между производствената и пазарната цена на електроенергията да бъде поета от т.нар. фонд "Сигурност". В него производителите на ток правят отчисления от 5% от приходите си, а парите отиват за подпомагане на закъсалата финансово НЕК, припомня изданието. Тези отчиследния са сред основните аргументи да се иска увеличаване на крайните цени на тока и парното, коментира още вестник "Сега".

"Труд" пише в заглавие на първата си страница: "Точат ножа за киселото ни мляко". Изданието обяснява, че се очаква на 16 юни чиновниците от Българския институт за стандартизация да разрешат две промени, които да превърнат уникалния с лечебно-диетичните си качества български продукт в йогурт. Първата промяна в БДС е за опаковките. Поискана е от компания със значителен пазарен дял, чиято централа е в Гърция. Второто предложение е за промяна в съдържанието на двата основни щама - лактобацилус булгарикус и стрептококус термофилус. Експерти са категорични, че това означава промяна в микробиологията на киселото мляко, допълва още всекидневникът.

"Внасяме по петима работници всеки ден. Най-много са наетите украинци, вземаме и инженери от Сърбия и Тунис", съобщава "Монитор". Вестникът цитира данни на Агенцията по заетостта, според които 826 чужденци са получили разрешение за работа у нас от началото на годината. За сметка на това "250 хиляди българи чакат на опашка в бюрата на труда", допълва "Монитор".

Вестник "24 часа" обръща внимание на проблема с паркирането в София. Всекидневникът пише: "Зелената зона за паркиране в столицата да се разшири с близо 4600 места и да обхване улиците в кварталите "Яворов" и долен "Лозенец" през октомври. Това предложение на районните кметове са подкрепили вчера общинските съветници от транспортната комисия в Столичния общински съвет.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!