Преглед на печата

Водеща тема в излизащите днес вестници е протестът на жители на Балчик, Шабла и Каварна срещу забраната за земеделие, рибарството и строителство в имотите, които попадат в защитената зона "Натура 2000".

Вестник "Сега" пише в заглавие на първата си страница: "Екоминистърът спаси перките и голфа край Калиакра, но забрани земеделието. Скандална заповед на министъра на екологията Нено Димов, която на практика забранява земеделието в Приморска Добруджа, вдигна на бунт местните хора. Изданието коментира, че "по-скандалното е, че Димов е забранил на стопаните да сеят и садят, но великодушно е разрешил всички инвеститори, които са се снабдили с разрешителни за строеж, да си осъществят проектите".

Със заглавието "Кръв се лее за морска Добруджа" излиза днешният брой на вестник "Труд". Изданието допълва, че "след като вчера сутринта стотици собственици на земи блокираха Каварна, а по-късно затвориха пътя към Румъния, в късния следобед уплашени за поминъка си, протестиращи опитаха да осуетят общественото обсъждане в Балчик, при което се стигна до сблъсъци".

В интервю за вестник "24 часа" вицепрезидентът Илияна Йотова заявява, че "няма хоризонт за България какво ще се прави след председателството" на Съвета на ЕС. Тя коментира, че ситуацията много прилича на тази преди влизането ни в НАТО и ЕС - цялата енергия на обществото е била насочена натам и след като са били достигнати тези цели, сякаш не се е знаело какво да се прави. Йотова посочва още, че трябва знакова политика и знаково събитие, така че след юни 2018 г. да се говори за "процеса от София".

Вестник "Телеграф" пише: "Клон смаза майка в София, падайки на метри от детето ѝ". Това е станало в сряда, докато Соня Рандева и семейството ѝ се разхождат в столичния парк. В момента пострадалата жена е с шина на врата и възстановяването ѝ ще продължи 6 месеца. Тя е категорична, че ще съди общината, допълва още "Телеграф".  



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!