Преглед на печата

Опасните жеги са тема на всички неделни централни вестници. Горещата вълна "Луцифер" докара 46 градуса в България, съобщава "Труд". На над 100 повиквания, заради горещините, се отзоваха само в София екипите на "Бърза помощ" в събота. "50 на час припадат в жегата" показват данни от спешните центрове на големите градове, цитирани от "Телеграф". Според лекарите пострадалите масово не са спазвали елементарните правила в топлото време - стоене на закрито и проветриво в най-горещите часове на деня и да се приемат повече течности, отбелязва "Труд". Вестниците предупреждават, че рекордните жеги продължават и днес. След четвъртък ще започне захлаждане, ще има и валежи, а температурите ще се понижат с между 5 и 8 градуса, допълва "24 часа"

"Бедствия ще убиват в Европа 152 хиляди души годишно", показва прогноза, цитирана от "Стандарт". Изследователите са установили, че 99% от смъртните случаи, свързани с времето, ще бъдат в резултат на горещи вълни. Най-тежко засегната ще бъде Южна Европа, пише "Телеграф".

"Борисов в капана на "зелените" и тройната коалиция", е водещото заглавие на "Труд". Вчера премиерът разпореди да се спре изпълнението на заповедта, забраняваща всякакви дейности в териториите в района на Балчик, Каварна и Шабла, попадащи в "Натура 2000". Зоните са били очертани още по времето на тройната коалиция от две екологични неправителствени организации. "Стандарт" съобщава, че решението на Борисов е посрещнато с бурни овации от протестиращите. Премиерът ще запознае с проблема председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, четем в "24 часа".

Лично президентът на Съединените щати Доналд Тръмп ще трябва да се застъпи за Цветан Василев, за да може той да се възползва от американския закон "Магнитски", показва внимателен прочит на това законодателство, направен от "24 часа". Според изданието, трудно е да се повярва, че Тръмп ще се наеме да защитава Цветан Василев като жертва на корупция с нарушени права, тъй като е много сложно да се докаже в неговия казус такава връзка. "Освен това кого ще посочи Василев като нарушител на правата му? Бойко Борисов и Сотир Цацаров ли? Много съмнително е да убеди Вашингтон в това", прогнозира вестинкът. 


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!