Преглед на печата

Снимка: Мария Пеева

"Издиша студентският балон. Свободни места има във всички столични вузове без Медицинския университет".

Това пише в заглавие на първата си страница вестник "Труд". Всекидневникът обяснява, че причината за това е "раздутата бройка за прием на първокурсници държавна поръчка, административните грешки, големият брой университети и съмнителното качество на образованието в много от специалностите, което води до отлив на студенти. В СУ "Св. Климент Охридски свободните места след 3-то класиране са 1081 или около 13%", допълва изданието.

"11 000 чиновници, учители и полицаи ще връщат 21 000 деца в училище", пише вестник "Сега". За кампанията са създадени 1103 екипа, които от 1 септември започват да обикалят всички родители. Представители на кабинета начело с вицепремиера Валери Симеонов, както и омбудсманът Мая Манолова, бяха вчера в Асеновград, за да обсъждят етническата интеграция. В борбата по задържане на децата в клас ще помагат и камерите в училищата, които ще следят дали действително те влизат в час", допълва още изданието.

"С увеличението с 15 на сто от 1 септември учителската заплата вече (ще стане) над средната за страната", прогнозира вестник "24 часа" и пресмята, че средното възнаграждение за педагогическите специалисти ще бъде 1080 лева. Всекидневникът уточнява, че по данни на Националния статистически институт, през второто 3-месечие на 2017 г. средната заплата за страната е 1040 лева.

"Центърът на София бие гетата по кражби на ток", съобщава вестник "Монитор". Причината за това е, че собственици на заведения, хотели и хора с други бизнеси в центъра се включват незаконно в мрежата и нанасят по-големи загуби на енергото от ромите в крайните квартали. Това сочат данните на ЧЕЗ, която доставя ток на абонатите в Западна България. От началото на годината до края на юли 2017-а са били дотаксувани 22 500 мегаватчаса, установени като откраднати от абонати, съобщиха от ЧЕЗ за "Монитор". За същия период на миналата година количеството е било 21 400 мегаватчаса.

"Столичната община ще купи 20 електробуса", съобщава "Капитал дейли". Изданието допълва, че общинското дружество "Столичен автотранспорт" е обявило обществена поръчка с прогнозна стойност 22.2 млн. лева. Според документацията дружеството ще изплаща автобусите в продължение на 8 години. От няколко години Столичната община пуска пробно електробуси из града, задвижвани с различни технологии, за да прецени коя от тях е по-подходяща, посочва още "Капитал дейли".



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!