Акценти от чуждестранния печат

Сърбия и Европейският съюз отвориха снощи в Брюксел две нови преговорни глави по две нови теми, пишат днес сръбските вестници. Това са шеста глава за законодателството, уреждащо дейността на компаниите, и 30-а глава – за международните отношения.

До момента Сърбия е отворила 12 преговорни глави от общо 35, две от които вече са затворени.
С отварянето на главата за международните отношения Белград на практика се задължава да развали всички споразумения за свободна търговия, които е сключила с четири държави – Русия, Казахстан, Турция и Беларус, пише вестник "Блиц". 
Изданието допълва, че голям проблем ще бъде развалянето на споразумението за свободна търговия с Руската федерация, тъй като обемът на търговията с нея е най-голям в сравнение с останалите три, а и развалянето му може да има и политически последици за отношенията между двете държави.

Миграционният натиск и последиците от него са сред акцентите в гръцките вестници. Кабинетът в Атина е под тревога заради бежанците и мигрантите, тъй като проблемът се разраства, четем на страниците на в. "Вима". 
Според изданието тревогата е заради това, че голяма част от споразумението между ЕС и Турция за бежанците, не се реализира, а това става в момент, когато властите по островите изнемогват и не са в състояние да се справят със ситуацията. 

Печатните издания в Румъния пишат за организиарния днес в Букурещ протест на синдикатите. Протестните действия целят да привлекат вниманието към негативните ефекти от прехвърлянето на социалните осигуровки от работодателя към служителя, отбелязва в. "Евениментул зилей". Председателят на Националния синдикален блок Думитру Костин заяви, че се очаква в протеста да участват около 3000 души.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!