Преглед на чуждестранния печат

Напрежението между САЩ и Русия заради ситуацията в Сирия продължава да бъде тема на руски и западни издания.

Пентагонът и руското министерство на отбраната се готвят за военна операция в Сирия, пише в заглавие „Комерсант“. По данни на вестника се водят тайни преговори между висшите военни от Русия и САЩ. Същевременно според „Комерсант“ отбранителното министерство в Москва е подготвило списък с военни мерки, които да предприеме при ескалация на конфликта. Според източник от руското командване американските висши военни отново са били предупредени за огласената по-рано „крайна мярка“, предвидена от Русия - при заплаха за руските военни в Сирия Москва ще отвърне с удар не само по американските ракети, но и по бойните кораби и самолетите от американските военновъздушни сили.

Светът прекара целия вчерашен ден в напрегнато очакване на американски удари по Сирия, отбелязва „Известия“ под заглавие „От войната до мира има два туита“. В серия туитове президентът Тръмп ту заплашваше Москва като съюзник на Дамаск, ту приканваше Русия към сътрудничество в икономиката и към спиране на оръжейната надпревара. Туитовете на Тръмп отразяват желание да избегне конфликт с Русия за Сирия. Но същевременно той иска да звучи твърдо, когато говори с Москва, коментира американският аналитик Ричард Вайц.

Гръцкият вестник „Катимерини“ смята, че обратното броене за нанасяне на удари срещу Сирия изглежда е започнало и че вероятността от военен срив с Русия за първи път след края на Студената война доминира на международната сцена.

„Огън по района, пълен с газ“, пише турският в. „Гюнеш“ повод напрежението в Източното Средиземноморие. Според изданието богатите залежи на природен газ в района „увеличават желанията“ на САЩ, Франция и Великобритания, които са разположили в района плавателни съдове от военноморския си флот.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!