Преглед на печата

"Правят хранителен ДАНС", съобщава на първа страница "24 часа".  Към Министерството на земеделието и храните ще се създаде специализирано звено, което ще извършва проверки на производителите независимо от Агенцията по безопасност на храните, допълва изданието, като се позовава на министъра на земеделието Румен Порожанов. Очакванията са звеното да заработи до месец и половина, когато ще влезе в сила и новата наредба за храните. Документът ще забрани една и съща фирма да произвежда и млечни, и имитиращи продукти.

"Партиите трупат милиони от субсидии", пише на първата си страница вестник "Труд". Според годишните финансови отчети за 2017 г. близо 6 милиона лева са спестили партиите от изплатените им държавни субсидии за миналата година, въпреки че тогава се проведоха предсрочни парламентарни избори.

Европейският съюз слага данък за "Гугъл" и "Амазон", съобщава "24 часа". Брюксел скоро ще предложи дигиталните платформи да плащат данък върху печалбите си, реализирани в съответната държава от Евросъюза, дори компанията да няма физически офис там. Много вероятно е това да се случи още по време на Българското председателство, става ясно от неформалното заседание на финансовите министри от ЕС, което се проведе в събота, пише вестникът.

Децата да се ваксинират срещу най-опасните заболявания не при личния лекар, а в училище и детската градина. Това е една от 20-те препоръки, които Европейската комисия публикува в рамките на Европейската имунизационна седмица, съобщава "Стандарт". Комисията апелира държавите членки да разработят и изпълнят национални и регионални планове за ваксинация до 2020 г., а "летвата" за ваксиналното покритие за морбили да се вдигне до поне 95%. В същото време все повече майки отказват с нотариално заверени декларации да ваксинират децата си, допълва изданието.

Над 1500 уникални предмета откриха археолози при разкопките по трасето на лот 3.1 на магистрала "Струма" край Благоевград, пише "24 часа". Сред находките са плащаница на 1700 г., печат на хлебар, храм и баня. През юли работата на терен трябва да приключи, за да започне изграждането на лота от Благоевград до Крупник, допълва вестникът.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!