Акценти от чуждестранния печат

САЩ произведоха първия изстрел в търговска война с трите си най-големи търговски партньора, пише в. "Файненшъл таймс" по повод наложените от администрацията на Тръмп мита върху стоманата и алуминия, внасяни от Европейския съюз, Канада и Мексико. Това обтегна още повече дипломатическите отношения, които и без това са подложени на изпитание от войнствения подход на президента на САЩ, пише в. "Ню Йорк таймс". Лошата новина не е изненадваща, пише в. "Монд". От два месеца американците заплашват ЕС с тези санкции, смятани за изключително несправедливи и глупави от европейците, добавя френското издание.
Лукойл ще построи в България нефтохимически комплекс за производство на полипропилен, съобщава руското издание "РБК". Според оценка на анализатори, новият проект ще струва 1 милиард евро, а мощностите ще бъдат изградени за 3 години. Същевременно Лукойл не предвижда да увеличи броя на бензиностанциите си в България, посочва изданието. 
Автомобилисти от различни региони на Руската федерация  протестират срещу рязкото поскъпване на горивата, съобщава "Комерсант". Руското правителство заяви, че за да стабилизира пазарната ситуация, ще свали акцизите върху горивата още днес, вместо да ги вдигне от 1 юли. Но и производители и протестиращите са убедени, че това няма да намали цените по бензиностанциите в Русия.
Сръбският президент Александър Вучич заяви, че посланията, които френският президент и германският канцлер отправиха неотдавна в София във връзка с европейската интеграция, са окуражаващи, но отбеляза, че никой не е толкова ентусиазиран, колкото ние на Балканите бихме искали, пише белградският вестник "Политика". Вучич е казал това в интервю за френския "Монд".
Популистко правителство ще встъпи днес в длъжност в Италия, след като президентът Серджо Матарела одобри променения списък с министри, представен му от Джузепе Конте, който ще заеме премиерския пост, пише в."Гардиън". Коалиционното споразумение между антисистемното Движение "Пет звезди" и крайнодясната партия "Лига" ще донесе поне временно спокойствие в политическата криза, която тормози Италия от седмици, отбелязва британското издание.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!