Заради зачестили случаи на птичи грип сред домашни птици в страната Министерството на здравеопазването препоръчва да се спазват следните основни правила: да не се консумират сурови или полусурови птиче месо и яйца, при приготвяне на храната продуктите от птичи произход да се обработват добре термично, суровото месо да се съхранява отделно от сготвеното.
Заради усложнената обстановка с птичия грип министърът на земеделието Румен Порожанов се срещна с ръководствата на Агенцията по безопасност на храните и на областните дирекции. Засилени са проверките за биосигурността на фермите за птици в цялата страна.
По отношение на Африканската чума по свинете от началото на юни заболяването стигна на 160 км от границите на България, в румънската област Тулча. Предприемат се превантивни мерки като намаляване на популацията от диви прасета, засилен контрол и изследвания на проби.
Електронна поща:
reporter@bnr.bgАдрес:
София, ПК 1040,