Себастиан Курц ще предстви приоритетите на Австрия за председателството на Европейския съвет

Себастиан Курц
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Приоритетите на Австрия за следващите шест месеца, по време на които ще председателства Европейския съвет ще представи австрийският канцлер Себастиан Курц днес пред евродепутати в пленарната зала на Европарламента в Страсбург.

„Европа, която защитава“. Така звучи мотото на вече започналото австрийско председателство на Съвета на Европейски съюз. Неговите приоритети ще представи канцлерът Себастиян Курц, след което изявление ще направи председателят на Европейския парламент Антонио Таяни.

Сигурност и защита на външните граници на Общността, решаване на мигрантската криза, както и европейската свързаност на страните от Западните Балкани са задачите, които Виена си поставя до края на годината.

Обсъждането на резултатите от срещата на върха на евролидерите от 28 и 29 юни, на която беше постигнато общо споразумение за справяне с миграционния натиск към Стария континент, е сред другите ключове теми, които ще обсъдят днес евродепутатите в Страсбург.

Макар и прието от всички страни от Съюза, общото споразумение за миграцията в Брюксел от последния Европейски съвет доведе до политически сътресения в Германия. Според наблюдатели, ако се стигне до политическа криза в Берлин, това ще доведе до замразяването на ключови въпроси пред Евросъюза, сред които и бежанският проблем.

Днес ще се проведе и дебатът по пакет за мобилност, предвиждащ нови правила за справянето с незаконните практики в автомобилния превоз, командироването и времето за почивка на шофьорите. Гласуването ще е утре.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!